2023. 08. 21. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Kémiai asszisztenssé alakítják a ChatGPT-t?

Mesterséges intelligencia - Kémiai asszisztenssé alakítják a ChatGPT-t?

Jelentős időt és munkát igényel az új anyagok kifejlesztése - egyes vegyészek azonban most abban reménykednek, hogy a mesterséges intelligencia a teher nagy részét leveheti róluk.

Nem kevés időbe és munkába kerül az új anyagok kifejlesztése. Vegyészek egy csoportja most abban bízik, hogy a mesterséges intelligencia (MI) egy napon átveheti terheik nagy részét.
 
A Journal of the American Chemical Society új tanulmánya arról számolt be, hogy egy kutatócsapat különösen időigényes feladat elvégzésére késztette a népszerű mesterséges intelligencia-modellt, a ChatGPT-t: tudományos irodalom kutatására. 
 
Az adatokkal egy másik eszközt építettek: egy modellt a kísérleti eredmények előrejelzésére.
 
A korábbi tanulmányokból származó jelentések óriási mennyiségű információt kínálnak, amelyekre a vegyészeknek szükségük van - a legfontosabb részletek megtalálása és elemzése ugyanakkor fáradságos munka lehet. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Sikeres radiológiai vizsgát tett a ChatGPT
 
Mesterséges intelligencia - Kémiai asszisztenssé alakítják a ChatGPT-t?
Mesterséges intelligencia - Kémiai asszisztenssé alakítják a ChatGPT-t?
 
Ez különösen igaz azokra, akik érdeklődnek a rendkívül porózus, kristályos fém-szerves keretek (MOF-ok) tervezése iránt – amelyek potenciálisan alkalmazhatók olyan területeken, mint a tiszta energia. A kutatóknak több száz tudományos közleményt kell átválogatniuk, amelyek különféle kísérleti körülményeket írnak le.
 
A szakemberek már korábban megpróbálták rávenni az MI-t, hogy átvegye ezt a feladatot - az általuk használt nyelvi feldolgozási modellek azonban jelentős technikai szakértelmet igényeltek, új témákra alkalmazásuk pedig a program megváltoztatását jelentette. Olvasd el: A chatGPT segíthet cirrózisos és májrákos betegeken
 
Omar Yaghi és munkatársai arra voltak kíváncsiak, vajon a nyelvi modellek következő generációja – beleértve a ChatGPT-t is -, elérhetőbb, rugalmasabb módot kínál-e az információk kinyerésére.
 
A tudományos közlemények szövegének elemzéséhez a csapat a ChatGPT-nek parancsokat vagy utasításokat adott, amelyek három folyamaton vezették azt végig. Ezek célja a kéziratokban található kísérleti információk azonosítása és összegzése volt.
 
A kutatók gondosan összeállították ezeket a felszólításokat, hogy minimalizálják a modell hajlamát a válaszalkotásra - ezt a jelenséget hallucinációnak nevezik -, valamint, hogy a lehető legjobb válaszokat biztosítsák.
 
Amikor a 228 MOF-szintézist leíró papíron tesztelték, a rendszer több mint 26 ezer faktort vont ki nagyjából 800 ilyen vegyület előállításához. Ezekkel az adatokkal a csapat egy külön mesterséges intelligencia-modellt képezett ki a MOF-ok kristályos állapotának előrejelzésére a feltételek alapján.
 
Végül pedig az adatok felhasználóbarátabbá tétele érdekében létrehoztak egy chatbotot, amely megválaszolja az ezzel kapcsolatos kérdéseket.
 
A kutatók megjegyzik, hogy a korábbi mesterséges intelligencia-alapú erőfeszítésekkel ellentétben ez nem igényel kódolási szakértelmet. Sőt, a tudósok egyszerűen áthelyezhetik a fókuszt a narratív nyelvezet módosításával a promptokban.
 
Az új rendszer, amelyet ChatGPT Chemistry Assistant-nek, vagyis ChatGPT kémiai asszisztensnek neveznek, a kémia más területein is hasznos lehet a kutatók szerint.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.