2023. 05. 31. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Pulinak hívják a magyar ChatGPT-t

Mesterséges intelligencia - Pulinak hívják a magyar ChatGPT-t

Magyar ChatGPT is létezik már: a mesterséges intelligencia alapú szövegszerkesztőt és nyelvelemzőt a Nyelvtudományi Kutatóközpont fejlesztette ki és az a PULI nevet kapta.

Megérkezett a magyar ChatGPT PULI néven. Ez a technológia a médiatartalom-elemzést teszi hatékonyabbá. A szövegszerkesztő és nyelvelemző PULI szoftvert a Nyelvtudományi Kutatóközpont fejlesztette ki – írta meg az index.hu.
 
Pulinak azért keresztelték, mert utal a magyar szuperszámítógépre, amely Komondor néven létezik. A PULI demováltozata már 2022 decemberében elkészült, s 32 milliárd magyar szót használt a tanulásához.
 
Az új fejlesztés, a PULI GPTrio azonban már 42 milliárd szónyi magyar, továbbá 62 milliárd angol és 110 milliárd kínai jelből álló szövegkorpusz alapján lett kiképezve – tudatta az index.hu. Olvasd el: Négyesre vizsgázott az egyetemen a mesterséges intelligencia
 
Mesterséges intelligencia - Pulinak hívják a magyar ChatGPT-t
Mesterséges intelligencia - Pulinak hívják a magyar ChatGPT-t
 
Az efféle rendszereknél a nyelvi minőség jelentős mértékben attól függ, mekkora készlettel látták el, mit tápláltak bele. Az OpenAI jól ismert ChatGPT-je  például csak 120-130 millió magyar szóból tanul, de angol nyelven 180 milliárd szóval van tisztában. 
 
A PULIt paraméter-beállítás alapján lehet használni: ha ugyanis a mesterséges intelligencia tanulórendszer paramétereit módosítják, annak alapján tanul szövegeket és adja vissza azokat. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Jön a GPT-4, a ChatGPT utódja
 
A PULIba cikkekből, könyvekből, folyóiratokból tápláltak be 40 milliárd magyar szót. Ezek önelemzésével tanul a rendszer, melynek finomhangolásához már csupán pár ezer példát volt szükséges hozzáadniuk a szakembereknek – írta meg az index.hu.
 
Ezzel a magyar fejlesztésű szoftver képes arra, hogy megtaláljon szövegben összefüggéseket, feltárja a szavak egymáshoz fűződő viszonyát. Vagyis a nyelvi jelenségek analizálására is alkalmas.
 
Az amerikai ChatGPT-hez viszonyítva a PULI egyelőre utasításokra reagál, de a ChatGPT-hez képest magasabb nyelvi szinten. A későbbiekben a kutatók csevegési funkcióval is kibővítik – tudatta az index.hu.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.