2021. 12. 22. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Kertté varázsolja a sivatagot egy robot?

Mesterséges intelligencia - Kertté varázsolja a sivatagot egy robot?

Lehetséges ez? Egy apró, autonóm robot képes zöldellő tájjá változtatni a sivatagot. A lakhatatlan területek benépesítéséhez igencsak ígéretesnek tűnik a találmány.

Képes zöldellő tájjá varázsolni a sivatagot egy új, apró robot. Az A’seedbot névre keresztelt szerkezet célja átváltoztatni a lakhatatlan homokos talajt. Kisméretű fókabébire emlékeztet, hátán napelemekkel. Napközben töltődik, éjszaka pedig a terepen bolyong.
 
Termőterületeket azonosít, szenzoraitól és a navigációs rendszerétől kapott adatok alapján jelenti ezeket, majd magokat vet el.
 
Az A’seedbot Mazyar Etehadi dizájner diplomamunkája, aki a Dubai design és innovációs intézetben képezi magát. Olvasd el: Több millió fára akadt a sivatagban a mesterséges intelligencia
 
Apró robot térképezi fel a talajt a sivatagban - magokat ültet, ahová lehet - Fotó: designboom.com
Apró robot térképezi fel a talajt a sivatagban - magokat ültet, ahová lehet - Fotó: designboom.com
 
„Az elsivatagosodás az egész világon óriási gondot jelent. Ezt a fenntarthatatlan mezőgazdasági gyakorlatok, a bányászat, az éghajlatváltozás és az általános földhasználat is kiváltja. Hasonlóan magához az éghajlatváltozáshoz, az elsivatagosodás is összetett ökológiai probléma, amelyet nehéz megérteni" – írta Mazyar Etehadi Instagram-bejegyzésében.
 
Ez volt a projekt kiindulópontja: egy önműködő drón létrehozása, mely magokat vet el a sivatagban. Olvasd el: Erdőket menthet a mesterséges intelligencia
 
Az apró robot propeller lábai kúsznak a homokban, keresve, hol van megfelelő mennyiségű nedvesség a magvak elültetéséhez.
 
A szerkezetet a talajnedvesség-érzékelőn kívül távolságérzékelővel is felszerelték, miközben jelentéseket küld a felhasználónak statisztikai adatokért.
 
Mint azt a tervező elmondta, a koncepció különböző emberközösségeket szólít meg - a kormányzati szervektől a gazdálkodókig és az egyénekig, akik különböző, például éghajlati kérdésekben vagy mezőgazdaság témában tevékenykednek és reagálhatnak az ígéretes újdonságra.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.