2020. 09. 02. - 08:57

Erdőket menthet a mesterséges intelligencia

Erdőket menthet a mesterséges intelligencia

Az erdőirtás komoly veszélyt jelent a bolygónkra nézve. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás fejlődésével azonban rendkívül fel lehet gyorsítani az erdők helyreállításának folyamatát.

A Földre nézve súlyos problémát és veszélyt jelent az erdőirtás, melyet minden eszközzel meg kell akadályozni. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás fejlődése most rengeteget segíthet abban, hogy ez hatékony legyen.
 
Az MI és a gépi tanulás az egykor elsősorban manuálisan végrehajtott helyreállítási folyamatokat exponenciálisan felgyorsítja. Olyan vállalatok, mint a byteLAKE, a Lenovo-val együttműködve fejlesztette ki az Ewe Guard programot, mely drónképeket és fejlett analitikát alkalmaz, hogy segítse az erdőirtás elleni küzdelmet. Olvasd el: Károkat mér fel a mesterséges intelligencia
 
A Lenovo nagy teljesítményű számítógépei lehetővé teszik a szakemberek számára, hogy tanulmányozzák az erdők állapotát, méghozzá emberi beavatkozás nélkül. Az elemző rendszer és a drónok részletes felvételeket bocsátanak rendelkezésükre a megoldás kidolgozásához.
 
A fák a Föld őrzői: biztosítják a talaj stabilizálását, menedéket nyújtanak az állatok számára, s ami még fontosabb: oxigént termelnek számunkra.
 
Az erdők megmentésében is segíthet a mesterséges intelligencia
Az erdők megmentésében is segíthet a mesterséges intelligencia
 
A létfontosságú erdőket azonban folyamatosan komoly veszély fenyegeti – egyrészt a természeti katasztrófák, másrészt az éghajlatváltozás, s nem utolsó sorban az ember okozta károk miatt.
 
Utóbbi magába foglalja a megnövekedett mezőgazdasági tevékenységet, az urbanizációt és a fakitermelést. Olvasd el: Hiperhatékony védőrobot egy medve mintájára
 
Jelenleg bolygónk 30 százalékát borítja erdő, de jelenlétük sajnos folyamatosan csökken. Becslések alapján az elmúlt 25 évben a fákkal borított területek közel másfél millió négyzetkilométerrel zsugorodtak, ami megdöbbentően nagy, még Dél-Afrika teljes területét is felülmúlja.
 
Most, a technika fejlődésével azonban az életet jelentő fák védelme hatékonyabb lehet, mint valaha.
 
A Lenovo támogatásával lengyel kutatócsoport fejlesztette ki a byteLAKE-et, mesterséges intelligenciát és a nagy teljesítményű számítógépeket bevonva. Az Ewe Guard MI-meghajtású rendszer, mely lehetővé teszi, hogy gyorsan és hatékonyan megvizsgálják a fák jelenlegi állapotát, s ehhez nem kell odaküldeni embert.
 
„A kivágott fák helyett újakat kell ültetni. Sokan úgy gondolják, ez az egyértelmű megoldás az erdőirtásra. A helyzet azonban ennél sokkal bonyolultabb” – mondta el Marcin Rojek, a program egyik társalapítója.
 
„Új fák telepítésekor elengedhetetlen, hogy bizonyos időközönként ellenőrizzük a növények jelenlegi állapotát. Akár kismértékű emberi beavatkozás is károsíthatja a növekvő fák környezetét. Ezt szem előtt tartva olyan megoldást akartunk kifejleszteni, mely képes emberi beavatkozás nélkül elvégezni ezeket a felméréseket. Nem könnyű megtanítani a számítógépet, hogy ilyen távolról azonosítson egy fát és megvizsgálja azt, ám a Lenovo segítségével a folyamat most gyorsabb és pontosabb, mint valaha” – magyarázta a szakember.
 
Külön jó hír, hogy a nagy teljesítményű ThinkSystem szervereknek köszönhetően az eredetileg 2 hétre tervezett képzési idő a rendszerek előkészítésére mindössze 6 órára csökkenthető. S ahogy tovább bővítik a konfigurációt, olyan meghökkentő magasságokba törhetnek az eredmények szempontjából.
 
A mesterséges intelligencia-program az erdészeket és a környezetvédelmi szervezeteket is segíti - a technológia ugyanis nem csupán a fafajok pontos azonosítását teszi lehetővé a drón által összegyűjtött információk alapján, hanem meg tudja különböztetni a beteg fákat is egészséges társaiktól – így pontosan fel lehet mérni azokat a pontokat, ahol a fák nagyobb valószínűséggel betegszenek meg vagy pusztulnak ki.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.