2021. 04. 25. - 08:00

Mesterséges intelligencia követi nyomon az azbesztrákos daganatokat

Mesterséges intelligencia követi nyomon az azbesztrákos daganatokat

Mesterséges intelligencia technológiát alkalmaznak a kutatók azon rákos páciensek kezelésére, akiknek daganatos betegségét az azbesztnek való kitettséggel hozták összefüggésbe.

Létezik egy igen ritka rákos betegség - a mesothelioma -, amely a kutatók szerint az azbesztnek való kitettséggel függ össze. A szakemberek most mesterséges intelligencia (MI) technológiát alkalmaztak ezen páciensek kezelésére egy kísérleti projekt keretében.
 
A mesothelioma előfordulása Skóciában a legmagasabb a világon, amelyet azzal hoznak kapcsolatba, hogy az ország igen régóta kiemelkedő a nehézipar terén. Számos beteg kerül ki például azok közül, akik hajógyárban dolgoztak.
 
Ezen rákos megbetegedés kezelési lehetőségei azonban meglehetősen korlátozottak. Olvasd el: Kibővített valóság - Így javíthatja a rák diagnózisát a mesterséges intelligencia
 
A mesterséges intelligencia módszer új utat nyit az azbeszt miatti rákbetegségek kezelésében
A mesterséges intelligencia módszer új utat nyit az azbeszt miatti rákbetegségek kezelésében
 
A kutatók ezért megalkottak egy mesterséges intelligencia rendszer prototípust, mely képes felismerni ezeket a daganatokat. Abban bíznak, hogy a technológia felgyorsíthatja az új kezelések klinikai kísérleteit.
 
A Canon Medical Research Europe skót orvosi képalkotó szoftvergyártó cég a Glasgow-i Egyetemmel együttműködve tanulmányozta az új, mesterséges intelligenciával működő rák-becslő eszközt. Olvasd el: Mesterséges intelligencia segíthet megjósolni a tüdőrákosok visszaesését
 
A kemoterápia a mesothelioma esetében nem olyan hatékony, mint az egyéb daganatoknál, s a tumorok növekedésének oka miatt azt is nehéz nyomon követni, működik-e a kezelés.
 
„A legtöbb rák gömb formában növekszik, ezt viszonylag egyszerű mérni - mondta el Kevin Blyth professzor, aki speciális klinikát vezet mesothelioma-betegek számára. – A mesothelioma azonban a narancs héjára hasonlít, úgy formálódik, mintha egy héj képződne a tüdő körül. Így ha felvételt készítünk a tumorról, igencsak összetett a formája és az alakváltozás nyomonkövetése is nehéz.”
 
A kutatók a daganatok felismerésére fejlesztették ki a mesterséges intelligencia-prototípust, azzal, hogy több mint 100, orvosok által már felmért CT-vizsgálatot mutattak be neki. Ezt követően emberi beavatkozás nélkül képes volt megtalálni és megmérni a daganatokat.
 
„Az MI algoritmus sebességének és pontosságának igen nagy hatása lehet a mesothelioma kezelésére. A precíz tumortérfogat-mérés túl időigényes ahhoz, hogy manuálisan hajtsuk végre. A mérések automatizálása utat nyit az új kezelések klinikai kísérletei előtt, még a tumor méretének apró változásait is észleli” – mondta el Keith Goatman, a Canon Medical vezető tudósa.
 
A projektet egyébként a Cancer Innovation Challenge finanszírozta a Data Lab vezetésével.
 
Steph Wright, a The Data Lab munkatársa megjegyezte: a mesterséges intelligencia nemcsak arra képes, hogy a célzottabb kezeléssel forradalmasítsa a mesothelioma rákellátást - a jövőben számos más ráktípusra is alkalmazható lesz.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.