2022. 05. 17. - 09:00

Mesterséges intelligencia-lámpák csökkenthetik a kígyózó sorokat

Mesterséges intelligencia-lámpák csökkenthetik a kígyózó sorokat

Közlekedési lámpákat fejlesztettek ki brit kutatók, melyek a mesterséges intelligencia alkalmazásával jelentősen mérsékelhetik a sorakozó autósok számát.

Mesterséges intelligencia segíthet a közlekedési lámpáknál kígyózó sorok csökkentésében is.
 
Az angliai, birminghami Aston Egyetem kutatói kifejlesztettek egy rendszert, mely élő kamerás felvételeket olvas be, s ehhez igazítja a lámpák működését, így a forgalom folyamatos marad.
 
A fejlesztők közlekedési szimulátort építettek a program betanításához, kiképezve azt a különböző forgatókönyvek kezelésére.
 
Abban bíznak, hogy már idén, 2022-ben elkezdhetik a tesztelést valódi utakon. Olvasd el: Mesterséges intelligencia áll a hatékonyabb forgalomirányítás szolgálatába
 
Mesterséges intelligencia segíthet a közlekedési lámpáknál kígyózó sorok csökkentésében
Mesterséges intelligencia segíthet a közlekedési lámpáknál kígyózó sorok csökkentésében
 
A mesterséges intelligencia-rendszer képes a tanulásra és különböző megközelítések kipróbálását is lehetővé teszi, amennyiben kezdenek sorok kialakulni a lámpánál.
 
Egyfajta forgalomirányító játékként állították be a programot. Akkor kap „jutalmat”, ha áthalad egy csomóponton egy autóval - magyarázta dr. Maria Chli, az Aston Egyetem számítástechnikai részlegének munkatársa. Olvasd el: A csúcsforgalom a  múlté lesz az új légi járművekkel
 
„Minden alkalommal, amikor egy autónak várakoznia kell vagy dugó van, negatív a jutalom. Valójában részünkről nincs bemenet - egyszerűen mi irányítjuk a jutalmazási rendszert” – tette hozzá.
 
Az egyetem szakemberei felhívták a figyelmet, hogy a becslések szerint 2019-ben a városi torlódások miatt a sofőrök körülbelül 115 óra időt és 894 fontnyi üzemanyagot pazarolnak el azzal, hogy dugóban ülnek. Ezzel bevételkiesést is okozhatnak.
 
A program beállítható arra, hogy bármilyen forgalmi csomópontot – legyen az valós vagy szimulált – megtekintsen és önállóan elkezdje a tanulást – tették hozzá a kutatók.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.