2021. 04. 28. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Maga végzi a dolgát az önjáró jégpálya-karbantartó

Mesterséges intelligencia - Maga végzi a dolgát az önjáró jégpálya-karbantartó

Aki jár jégpályára, akár csak események megtekintésére is, bizonyára találkozott már a jégpálya-csiszoló géppel. Egy kutatócsoport most előrukkolt az önjáró változatával.

Az ötletek bemutatása céljából minden esztendőben tart egy úgynevezett „Hack napot” (Hack Day) a Clearpath Robotics vállalat. Ezt a napot a különféle, kedvtelésből végzett robotikai projekteknek szánják.
 
Ilyenkor számos csoport jön össze, hogy előrukkoljon ötleteivel a fejlett technológia és robotika terén és megmutassa ezeket a Clearpath csapatának. Jó alkalom arra, hogy szórakoztató kísérleteket is teszteljenek támogató és konstruktív környezetben. Olvasd el: Robot-traktor sorozatot fejlesztenek Japánban
 
A 2021-es Hack Day-en az egyik csapat az autonóm jégpálya működését szemléltette, Husky UGV robot segítségével, amely a Clearpath GPS útpont-navigációs csomagjával készült.
 
Mesterséges intelligencia - Önjáró jégkarbantartóval rukkolt elő egy fejlesztő csoport
Mesterséges intelligencia - Önjáró jégkarbantartóval rukkolt elő egy fejlesztő csoport
 
Ez a szabadtéri navigációs csomag lehetővé teszi, hogy a - Huskyhoz hasonló - mobil robot GPS útpontok előre meghatározott útvonalán haladjon át. Terület-lefedettségi képességei tökéletesek egy jégfelújító alkalmazáshoz is.
 
A területi lefedettség tervezése azt jelenti, hogy a robotnak pontosan kell áthaladnia minden meghatározott ponton anélkül, hogy akadályba ütközne.
 
E probléma megoldása számos területen használható – ilyen a fűnyírás, a hóekék alkalmazása, az aknamentesítés, a mezőgazdaság és a jelenlegi esetben a jég felújítása. Olvasd el: Jönnek az önjáró hókotró robotok
 
A Clearpath Robotics területi lefedettség algoritmusa azzal bővíti a meglévő GPS navigációs szoftver megoldást, hogy a kívánt területet lefedő küldetéseket hoz létre.
 
A megoldás működése viszonylag egyszerűnek tűnik: a felhasználótól megkapja a sokszög terület sarokpontjainak GPS koordinátáit, azok távolságát, a sorok orientációját, majd a robot számára megalkot egy egyszerű vonalat - egymást nem átfedő mozgáspályákkal -, amely lefedi a célterületet.
 
 
A GPS navigációs autonómia-rendszer kezeli a dinamikus akadályok elkerülését, míg az olyan, ismert statikus akadályok (épületek, berendezések) kizárt területekként határozhatók meg a terület lefedettségi rendszerben.
 
A Clearpath megoldásai tehát valóban megfelelnek egy önjáró jégpálya-karbantartó használatára is, melyet a vállalat rendkívül újszerű, ötletes innovációnak tart.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.