2021. 03. 22. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Robottraktor-sorozatot fejlesztenek Japánban

Mesterséges intelligencia - Robottraktor-sorozatot fejlesztenek Japánban

Sorozatgyártás készül továbbfejlesztett önjáró traktorokból a szigetországban – a járművek többfrekvenciás antennát használnak a stabil csatlakozás és a nagyobb pozicionálási pontosság érdekében.

Továbbfejlesztett robot-traktor sorozattal rukkolna elő a japán Yanmar vállalat. A fejlettebbnek számító önjáró mezőgazdasági gépek többfrekvenciás antennával érik el a stabil csatlakozást, valamint a nagyobb pozicionálási pontosságot.
 
A traktor-sorozat frissítéseivel ezen járművek teljesen önálló munkára is képesek, de részben autonómként is használhatók - közölte a Yanmar Agribusiness, a Yanmar Holdings leányvállalata. Az új verziókat Japánban 2021 áprilisától kezdik el árusítani.
 
A többfrekvenciás antenna, amely a stabil csatlakozást és a precízebb pozicionálást segíti elő, garantálja a biztonságosabb és hatékonyabb működést, mellyel az önjáró traktor képes a korábbinál sokkal jobban ellátni feladatait. Olvasd el: Mesterséges intelligencia és mély tanulás mozgatja a teljesen önálló traktort
 
Mesterséges intelligencia - Nagy segítséget jelent a japán gazdálkodóknak a Yanmar önjáró traktor
Mesterséges intelligencia - Nagy segítséget jelent a japán gazdálkodóknak a Yanmar önjáró traktor
 
A pozícionálási időt a tervezők 75 százalékkal csökkentették le. A többfrekvenciás antenna három különböző frekvencián fogad jeleket egy GNSS műholdról – ennek a célja az, hogy a biztonságos autonóm vezetést akkor is biztosítsák, ha a jel valamelyik frekvencián megszakad.
 
A Yanmar szerint a pozicionálási idő 75 százalékos lecsökkentése a traktor számára lehetővé teszi, hogy gyorsabban dolgozzon a mezőn.
 
A járműnek nincs szüksége bázisállomásra.
 
Korábban a GNSS műhold-jel, illetve a bázisállomás korrekciójának vételével ± 3 cm-es pontosságot lehetett elérni. Az új rendszer többfrekvenciás jelet kap, mely lehetővé teszi a traktor számára, hogy a virtuális referencia-állomáson (VRS) keresztül fogadjon helyi referenciapont-helymeghatározási adatokat, meghatározva ezzel a helyzetét.
 
Vagyis, már nincs szükség Yanmar-bázisállomás telepítésére, a rendszer bárhol használható, ahol mobil jel áll rendelkezésre. A VRS csak jeljavító szolgáltatást igényel. Olvasd el: Hibrid autonóm robotnak örülhetnek a gazdálkodók
 
Miután az önjáró traktor pozicionálása meglehetősen robosztus, a jármű képes precíz munkát végezni kisebb sebességgel is – hívta fel a figyelmet a Yanmar. Korábban körülményes feladatokat – így például kombinált talajművelést és talajmarást – mostantól a robottraktor is végre tud hajtani.
 
A Yanmar vállalat először 2018 októberében mutatta be eladásra kínált önálló traktorait a piacon. A sorozatból két modell elérhető, a Robot Tractor és az Auto Tractor.
 
A robottraktor teljesen önállóan végzi munkáját, de kezelője felügyelheti, így több munka végezhető el kevesebb alkalmazott bevonásával. Az Auto Tractor nagy precizitásra képes, minimális emberi munkával, s segít a gazdálkodóknak, hogy ne szoruljanak rá annyi emberi kézre.
 
 
A Yanmar szerint a nagyüzemi gazdálkodás az utóbbi esztendőkben megnőtt Japánban – ennek oka, hogy a kisebb gazdaságok nagyobb vállalkozásokká egyesültek. Ezzel egyidőben a mezőgazdasággal foglalkozó népesség csökkenése, elöregedése munkaerőhiányhoz vezetett Japánban.
 
A vállalat úgy véli, az új traktor modellekkel nagyobb értéket kínálnak a mezőgazdasági termelőknek, s jelentős rugalmasságot is nyújtanak számukra.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.