2022. 03. 27. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Magát tanítja futni a mini gepárd robot

Mesterséges intelligencia - Magát tanítja futni a mini gepárd robot

Közzétett egy videót a Massachusetts-i Technológiai Intézet, amelyen mini gepárd robotja minden eddiginél gyorsabban fut.

Minden eddiginél gyorsabban fut a Massachusetts-i Technológiai Intézet (Massachusetts Institute of Technology  - MIT) kifejlesztette mini gepárd robot. Az intézet a napokban jelentetett meg egy videót, melyen a hihetetlen mutatvány látható.
 
A különösen félelmetes azonban benne az, hogy a szerkezet magát tanította meg futni, egy mesterséges intelligencia által vezérelt, tapasztalatból tanulási módszerrel.
 
Ahelyett, hogy beprogramozná, miként kell cselekednie minden helyzetben, a robot megtanul egy szimulátorban futni, egyszerű neurális hálózatot használva vezérlőként. Olvasd el: Gepárd ihlette a leggyorsabb lágy robotot
 
Mesterséges intelligencia - Magát tanítja futni a mini gepárd robot
Mesterséges intelligencia - Magát tanítja futni a mini gepárd robot
 
Miközben próbálgatja magát és hibázik, megtanulja, hogyan alkalmazkodjon a különféle felületekhez és terepekhez - hasonlóan ahhoz, ahogyan az emberek tudják: a jeges úton le kell lassítani.
 
„Nagyon nehéz megtervezni, hogyan viselkedjen egy robot minden lehetséges helyzetben – mondta Gabriel Margolis, a MIT PhD hallgatója. - A folyamat fárasztó, ugyanis ha egy robot meghibásodna egy adott terepen, a mérnöknek meg kell határoznia a hiba okát és manuálisan szükséges módosítania a robotvezérlőt. Ez a folyamat jelentős időt igényelhet.”
 
Hozzátette: a próba-hibázással történő tanulás megszünteti annak szükségességét, hogy az ember pontosan meghatározza, hogyan kell a robotnak minden helyzetben viselkednie. Ez akkor működne, ha a robot képes rendkívül sokféle terepet megtapasztalni; illetve ha tapasztalatai alapján automatikusan fejlesztheti a viselkedését.
 
A modern szimulációs eszközöknek köszönhetően a robot 100 napnyi tapasztalatot képes felhalmozni különféle terepen, mindössze 3 óra tényleges idő leforgása alatt.
 
Gabriel Margolis elmondta: kidolgoztak egy megközelítést, mellyel a robot viselkedése a szimulált tapasztalatok alapján javul. Ez a megközelítés lehetővé teszi a tanult viselkedések sikeres alkalmazását a való világban is.
 
Amögött, hogy a robot futási készségei jól működnek a valóságban, az áll, hogy a szimulátorban látható környezetek közül néhány a hasznos robotkészségeket tanítja meg. „Amikor a való világban működünk, vezérlőnk valós időben azonosítja és hajtja végre a megfelelő készségeket” – jegyezte meg a szakember. Olvasd el: Rovarméretű robot és egy gepárd mozgékonysága
 
 
A kutatók által kidolgozott módszerrel a minigepárd megtanulta, hogyan kell nagy sebességgel fordulni, miként alkalmazkodjon instabil terepen és hogyan futhat sérült lábbal. Egyéni legjobb futási idejét is beállította: ez 3,9 méter per szekundum.
 
A mini gepárd robotot az MIT mesterséges intelligencia-laboratóriuma fejleszti, a számítástechnikai és mesterséges intelligencia laboratórium (CSAIL) része. Vezetője Pulkit Agrawal, az MIT adjunktusa, valamint a mesterséges intelligencia és alapvető kölcsönhatások intézete (Institute of AI and fundamental interactions - IAIFI).
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.