2021. 07. 06. - 09:30

Mesterséges intelligencia - Rovarméretű robot és egy gepárd mozgékonysága

Mesterséges intelligencia - Rovarméretű robot és egy gepárd mozgékonysága

Egy gepárd mozgékonyságával navigál az útvesztőkben egy újonnan fejlesztett, igen hasznossá tehető minirobot, amely képes akár fejjel lefelé járni a mennyezeten.

Senki számára sem meglepő, hogy egyes rovarok rendelkeznek bizonyos képességekkel, melyek lehetővé teszik, hogy felszaladjanak a falon vagy fejjel lefelé járjanak a mennyezeten - speciális tapadó talpaik segítségével. Ezzel kétségtelenül lehetőségük van olyan helyekre is beférkőzni, ahová az ember képtelen lenne.
 
Pontosan ezt az egyedi képességet használták fel a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem mérnökei, amikor az elektrosztatikus tapadásnak nevezett tulajdonság alkalmazásával létrehoztak egy rovarméretű robotot. Ez a szerkezet azonban egy gepárd hajlékonyságával és mozgékonyságával rendelkezik, így bonyolult terepeken is kiválóan feltalálja magát és elkerüli a váratlan akadályokat.
 
A robotot vékony, réteges anyagból készítették, amely elektromos feszültség alkalmazásakor meghajlik és összehúzódik. 
 
Nagyon gyors és ügyes a rovar méretű , egy gepárd mozgékonyságával bíró robot
Nagyon gyors és ügyes a rovar méretű, egy gepárd mozgékonyságával bíró robot
 
Egy 2019-es cikkben a kutatócsoport már bebizonyította, hogy ez az egyszerű kialakítás egy csótány méretű robot létrehozására is felhasználható, s egy sima felületen 20 testhossz/másodperc, vagy körülbelül 2,4 km/óra sebességgel tud végigszaladni. Majdnem úgy, ahogyan az élő csótányok. Ez minden rovar méretű robot leggyorsabb relatív sebessége. Olvasd el: Csótányok és gyíkok inspirálták az új robotot
 
Az új tanulmányban a kutatócsoport két elektrosztatikus lábrendszert készített a robothoz. Ha bármelyik lábrészen feszültséget alkalmaznak, az növeli az elektrosztatikus erőt a talprész és a robot felülete között, így a lábfej szilárdabban tapad a felülethez, míg a robot többi részét arra kényszerítik, hogy forogjanak a láb körül.
 
A két lábrendszer az operátorok számára lehetővé teszi a robot pályájának teljes körű ellenőrzését, illetve azt, hogy ún. centripetális gyorsulással forduljon meg – ezzel meghaladja a legtöbb rovar sebességét.
 
A robot mozgékonyságának bemutatására a kutatócsoport lefilmezte a Lego-labirintusokban közlekedő robotot. Az egy kis gázérzékelőt hordott magán. Egyszerű kialakítása miatt a robot azt is túlélheti, ha egy 55 kilós ember rálép.
 
Az efféle kicsi, robusztus robotok ideálisak lehetnek kutatási és mentési műveletek végrehajtásához, s egyéb veszélyes helyzetek kivizsgálásához - például a lehetséges gázszivárgások megszüntetéséhez – mondta el Liwei Lin, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem gépészmérnök professzora.
 
Míg azonban a kutatócsoport a robot képességeinek nagy részét kis elektromos vezetéken keresztül működtetve és vezérelve mutatta be, létrehoztak egy másik verziót is, mely akkumulátorral is tud működni, akár 19 percig és 31 méterig, ugyanígy egy gáz-érzékelőt magával hordozva. Olvasd el: Rovarképességekkel készül a drónok új generációja
 
 
Manapság az egyik legnagyobb kihívás olyan mini robotokat alkotni, amelyek rendelkeznek a nagyobbak erejével és irányíthatóságával.
 
„Ha egy apró robotban szeretnénk minden tulajdonságot egyesíteni, plusz elemeket hordoz, az sokkal problémásabb. Jelenlegi robotunk gyors, elég erős és igen kevés energiát igényel, lehetővé téve érzékelők és elektronika szállítását, miközben az akkumulátort is magában hordozza” - jegyezte meg Liwei Lin az ígéretes minirobottal kapcsolatban.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.