2023. 03. 06. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Már éjszaka is jár Las Vegasban a robottaxi

Mesterséges intelligencia - Már éjszaka is jár Las Vegasban a robottaxi

Egyre magabiztosabbak a robottaxikat üzemeltető cégek: a Motional autonóm utazási szolgáltatása már éjszaka is elérhető Las Vegasban.

Immár éjszaka is közlekedteti járműveit a Motional vállalat Las Vegasban. A szolgáltatást a cég IONIQ 5 robottaxija végzi – egyelőre egy biztonsági vezető is ül a volánnál.
 
A kocsikat a Las Vegas Strip bizonyos útvonalain biztosítják. A Motional bízik benne, hogy 2023 folyamán elhagyhatók lesznek a biztonsági sofőrök.
 
A cég 2022 augusztusában mutatta be először szolgáltatását – azóta az utasok több mint 90 százaléka ötcsillagos minősítést adott a robottaxi utakra. A járművek több mint 2 millió mérföldet tettek meg önállóan, s több mint 125 ezerszer közlekedtek hiba nélkül. Olvasd el: Elindul az első robottaxi-szolgáltatás az Uber rendszerében
 
Mesterséges intelligencia - Már éjszaka is jár Las Vegasban a robottaxi
Mesterséges intelligencia - Már éjszaka is jár Las Vegasban a robottaxi
 
Amikor a cég először elindította szolgáltatását Las Vegasban, a Motional kizárólag nappalra biztosított robottaxit – biztos akart lenni abban, hogy technológiája elég biztonságos az éjszakai működéshez.
 
Az autók több mint 30 kamerából, radarból és lidarból álló szenzorcsomagot használnak a navigáláshoz. Ezen érzékelők mindegyikének megvannak a maga erősségei, például a nagy felbontású kamerák segíthetnek a járműnek különbséget tenni az útjában lévő tárgyak és a háttérstruktúrák között – mondta el Jared Miles, a Motional vezető műszaki programmenedzsere. Olvasd el: Élre tör a kínai Baidu a robottaxi-szolgáltatás terén
 
Az éjszakai vezetéshez az autónak olyan érzékelőkre kell támaszkodnia, amelyeket napközben nem sokat használ -például radarokra, amelyek rádióhullámokat alkalmaznak a tárgyak ködön vagy füstön keresztüli észlelésére.
 
„Nem tapasztaltunk növekedést a kanyarodás, a kemény megállások vagy egyebek tekintetében, amelyek kényelmetlen utazást okoznának – mondta Miles. - Ez azt jelenti, hogy technológiánk készen áll a következő kihívásra.”
 
A vállalat három frissítést vezet be IONIQ 5 robottaxihoz, ezek közül az első az éjszakai vezetés.
 
„Bármilyen fejlettek is ezek a járművek, s bármennyi forgatókönyvet bírnak is el, kétségtelenül olyan vezetési szituációkban találják magukat, amelyeket korábban soha nem tapasztaltak – mondta Greg Butron, a Motion főmérnöke. - Az RVA segít a járműveknek bonyolult körülmények között navigálni és biztonságosan folytatni útjukat.”
 
A Motional által kiadott legutóbbi frissítés egyébként lehetővé teszi az utasok számára, hogy bizonyos funkciókat vezérelhessenek ride-hail alkalmazásukkal.
 
Ilyen például a jármű nyitása, az ügyfélszolgálattal történő kapcsolatfelvétel és a jármű klímaberendezésének vezérlése. Egyes utazások alkalmával a robottaxit váró ember beállíthatja a kabin hőmérsékletét és a ventilátor sebességét is, mielőtt a jármű egyáltalán felvenné őt.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.