2021. 12. 18. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Még babakocsit is mozgat a négykerekű robot

Mesterséges intelligencia - Még babakocsit is mozgat a négykerekű robot

Furcsa megjelenésű, négykerekű robotot tervezett a Hyundai a 2022-es technológiai kiállításra: a szerkezet bármit képes elvinni egyik pontból a másikba.

Már készül a 2022 januárjában Las Vegasban megrendezendő CES (Consumer Electronics Show) technológiai kiállítás „repertoárja” – a tárlaton szereplő szerkezetek egyike lesz a MobED, amely egy furcsa megjelenésű, négykerekű robot, a Hyundai alkotása.
 
A nem túl méretes gép szinte bármit képes elvinni egyik helyről a másikra. Három motorral látták el, összesen 50 kilót nyom. Bővíthető tengelytávval szerelték fel, amely igazodik a sebességhez.
 
A mobil droid adaptálható kormányfunkciókkal rendelkezik, hogy egyensúlyban tartsa a szerkezetet durva felületeken is. A négykerekű robotot 2 kWh-s akkumulátorkapacitással és 12 hüvelykes gumikkal látták el. Olvasd el: Mesterséges intelligencia állhat az egészségügyi rehabilitáció szolgálatába
 
Babakocsi mozgatására is használható a négykerekű robot
Babakocsi mozgatására is használható a négykerekű robot
 
A MobEd lényegében inasként működik - teljesen feltöltött állapotban akár 30 kilométer per órás sebességgel is képes megtenni egy 4 órás utat.
 
A Hyundai játékos videóbemutatót is készített arról, milyen felhasználási esetei lehetnek a négykerekűnek. A csomagok kézbesítésétől a babakocsi cipeléséig, vagy akár pezsgőspoharak felszolgálásáig számos lehetőséget kínál.
 
Bemutatták, amint a négykerekű robot egy digitális képernyőt tart, miközben a tulajdonosa edz – így az illető máris látja a fejlődést. Ez másik példában görkorcsolyázó cikázik az ösvényen, miközben a robot közvetlenül mögötte halad: világít, csavarodik és megfordul, hogy utánozza a mozgását. Olvasd el: Mesterséges intelligencia gátolná, hogy ütközzenek egymással a rolleresek
 
Ezek a példák inkább a droid játékos és szabadidős alkalmazásaira összpontosítanak, de tény, hogy igen jó támogatást jelent a fizikailag gyengébb képességű felhasználóknak.
 
 
„Azért fejlesztettük ki a MobED platformot, hogy leküzdjük a már meglévő, beltéri vezető- és kiszolgálórobotok korlátait, miközben a platform általános mobilitásának drámai javításával a használhatóságát is maximalizáljuk a városokban. Felmérjük, hogy a MobED potenciális felhasználói hogyan fogják bővíteni igényeiket és a felhasználást az ilyen típusú technológiával kapcsolatban” – mondta el Dong Jin Hyun, a Hyundai motorcsoport robotikai laboratóriumának vezetője.
 
A robot 2022. január 5-től lesz látható a Hyundai CES standján Las Vegasban.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.