2021. 03. 07. - 08:00

Mesterséges intelligencia gátolná, hogy ne ütközzenek gyalogossal az elektromos rolleresek

Mesterséges intelligencia gátolná, hogy ne ütközzenek gyalogossal az elektromos rolleresek

Évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend az elektromos rollerek használata a városokban – ugyanakkor, sokan figyelmetlenül hajtják ezeket, s gyakoriak az ütközések a gyalogosokkal.

Megnövekedett a kereslet az elektromos robogók iránti kereslet az elmúlt esztendőkben. Az emelkedő tendenciához hozzájárult, hogy egyre több ember használja szívesen a zöld megoldásokat a széndioxid-lábnyom csökkentésére, de szerepet játszik benne a kaotikus közlekedési helyzet és mostanra a koronavírus-válság is.
 
Az elektromos rollereket azonban nem mindenki vezeti gyakorlottan és kellő figyelemmel – ez nem kevésszer vezet gyalogosokkal ütközéshez, kisebb-nagyobb sérülésekhez.
 
A helyzetre reagáltak az e-robogók gyártói, amelyek immár mesterséges intelligencia technológiát vetettek be, hogy intelligensebbé és érzékenyebbé tegyék a zöld járgányokat. Olvasd el: Számítógéppel lát és napenergiával működik az okos fűnyíró
 
Mesterséges intelligenciával szerelnék fel a praktikus és környezetkímélő elektromos rollereket
Mesterséges intelligenciával szerelnék fel a praktikus és környezetkímélő elektromos rollereket
 
A Voi svéd vállalat az írországi Luna céggel együttműködve fejlesztett ki egy kamera- és érzékelő-rendszert, mely mesterséges intelligenciát használ, hogy helyesen azonosítsa, milyen terepen halad az elektromos roller, s van-e a közelében gyalogos.
 
Az információt valós időben használja fel, figyelmeztetve a roller vezetőjét: kerülje el az ütközést. Lelassíthatja a sebességet és hallható figyelmeztetőhangot is ad.
 
Anglia egyes részein a Vio már el is kezdte a Luna-technológia tesztelését – az eredmények lenyűgözőek voltak. A vállalat arra számít, több várost fedhet le a próbafolyamat során. A mesterséges intelligencia algoritmus képes új helyszínekhez alkalmazkodni.
 
Érdemes tudni ugyanakkor, hogy nem a Vio az egyetlen cég, amely okos megoldásokat fejleszt az elektromos rolleres ütközések ellen.
 
A szakértők úgy vélik azonban, hogy ezen technológia e-robogókba történő beillesztése kihívásokkal jár - beleértve a túlzott költségeket, amelyek a rollereket a jelenlegi felhasználók hatalmas szegmense számára megfizethetetlenné tehetik.
 
Ugyanakkor, továbbra is kiemelkedő ugrásnak tekinthető a rendszerek fejlesztése annak érdekében, hogy az elektromos rollerek ne jelentsenek fenyegetést a gyalogosokra nézve – mások és a maguk biztonsága se legyen veszélyben.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.