2024. 02. 07. - 10:45

Mesterséges intelligencia - Megállíthatatlanul nő az ipari robotok piaca

Mesterséges intelligencia - Megállíthatatlanul nő az ipari robotok piaca

Az ipari robotok piacának mérete tavaly meghaladta az 5 282,40 millió dollárt, 2033-ra pedig várhatóan eléri a 25 828,99 millió dolláros értéket. Megállíthatatlannak tűnik az előretörése.

Nagyon úgy tűnik, hogy az ipari robotok terjeszkedése megállíthatatlan. Ezen robotok piacának mérete 2023-ban az 5 282,40 millió dollárt haladta meg, 2033-ra pedig várhatóan eléri a 25 828,99 millió dolláros értéket. Az ipari piaci részesedés az előrejelzések szerint 17,20 százalékos összetett éves növekedési rátával (CAGR-rel) nő 2023-ról 2033-ra.
 
A robotika átalakítja a betegellátást, a sebészeti műveleteket és a gyógyszerkezelést az egészségügyben.
 
Az egészségügyi szolgáltatók számára ez a betegek esetében előnyösebb állapot-kimenetelt, kevesebb emberi tévedést és nagyobb működési hatékonyságot jelent, ami hozzájárul a költségmegtakarításhoz és az egészségügyi ellátás jobb minőségéhez.
 
Egészségügyi előnyök és kvantumszámítás
 
Ma már léteznek robotok, amelyek képesek felfogni az emberi érzelmeket és reagálni azokra. Ezek különösen hasznosnak bizonyulhatnak az egészségügyben, a terápiák terén és az ügyfélszolgálaton, ahol az érzelmek átadása kritikus fontosságú. Olvasd el: Minden 70. dolgozóra egy ipari robot jut Magyarországon
 
Mesterséges intelligencia - Megállíthatatlanul nő az ipari robotok piaca
Mesterséges intelligencia - Megállíthatatlanul nő az ipari robotok piaca
 
A kvantumszámítás egyre nagyobb teret hódít a robotikában, bonyolultabb és pontosabb számításokat lehetővé téve.
 
Ez előnyös lehet azoknál a vállalkozásoknál, amelyeknek kiemelten precíz tevékenységekre van szükségük - ilyen például a kvantumszámítástechnika gyártása és a tudományos kutatás.
 
Az önvezető autókba és drónokba beépített robotok átalakítják a logisztikai és szállítási iparágat.
 
Ezek a robotizált megoldások leegyszerűsítik az ún. utolsó mérföldes szállítást, automatizálják a készletfelügyeletet és növelik a működési hatékonyságot, ami költségmegtakarítást és jobb vállalati kézbesítési szolgáltatásokat eredményez.
 
A veszélyes területeken is dolgozni tudó robotok megvédik az alkalmazottakat az olyan potenciálisan halálos helyzetektől, mint például az atomerőművek karbantartása vagy a katasztrófaelhárítás.
 
Ez nagyobb munkavállalói biztonságot és működési rugalmasságot jelent a vállalatok számára, valamint kevésbé költséges leállási időt is biztosít kritikus helyzetekben.
 
A mezőgazdasági robotok előretörése
 
A gazdálkodást a mezőgazdasági robotok forradalmasítják, olyan munkaigényes műveletek automatizálásával, mint az ültetés, a gyomlálás és a betakarítás.
 
Ez a tendencia előrevetíti a cégek termelékenységének növekedését, az erőforrások optimalizálását és a terméshozamok növekedését - felkészítve őket arra, hogy fenntartható és költséghatékony gazdálkodási gyakorlatot, olcsóbb munkaerőt és optimalizált mezőgazdasági műveleteket érjenek el.
 
Ez valószínűleg magasabb bevételhez és piaci versenyképességhez vezet a gyorsan fejlődő mezőgazdasági környezetben.
 
Adatok a jelenből
 
Ha számokban is látni szeretnénk az előrelépést, íme néhány kiemelkedő adat.
 
-2022-ben a globális piac mérete 4 494,60 millió dollár volt.
 
-A párhuzamos robotok szegmense 2023-ban a piaci részesedés 23,2 százalékát szerezte meg.
 
-Az autóipar 2023-ban a piaci részesedés 39,5 százalékát foglalta el.
 
-Az indiai piac mérete valószínűleg 17,30 százalékos CAGR-rel nő majd 2033-ig.
 
-A németországi piac mérete várhatóan 10 százalékos CAGR-re emelkedik 2033-ig.
 
-A japán piac mérete 2033-ig valószínűleg 16 százalékos CAGR-re nő.
 
Automatizálás és adatgyűjtés
 
A gyártástól az autóiparig és a logisztikáig különböző ágazatok célja az ismétlődő és munkaigényes folyamatok automatizálása, hogy javítsák a működési hatékonyságot és jelenlétüket a világpiac versenyében.
 
Az intelligens gyárak egyre gyakrabban alkalmaznak robotokat adatgyűjtésre, megfigyelésre és valós idejű döntéshozatalra.
 
A friss fejlesztések sorában többek között a Svaya Robotics, egy startup vállalkozás 2023 februárjában fejlesztette ki India első kollaboratív robotját – ki is emelte termékkínálatát az indiai bengalurui IMTEX kiállításon.
 
A japán Yaskawa 2023 áprilisában jelentetett meg mesterséges intelligenciával rendelkező ipari robotot, amely meghatározza a termékek színét és formáját, sőt, megfelelő helyre is mozgatja azokat.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.