2020. 11. 19. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Megjött Görögország első önjáró busza

Mesterséges intelligencia - Megjött Görögország első önjáró busza

Az Iseauto elnevezésű, mesterségesen intelligens autonóm jármű a görögországi Lamia városában kezdte el szállítani az utasokat.

Önjáró autóbusz érkezett a görögországi Lamia városába. A mesterséges intelligenciát használó járművet Észtország fejlesztette ki, s teljeskörű autonóm szolgáltatást kínál – első alkalommal Tallinnban, az Ülemiste City részen próbálták ki.
 
Görögország történetében először bukkan fel egy ilyen busz az utcákon a tömegközlekedési kísérleti projekt keretében.
 
Az önjáró minibusz az észt AuveTech gyártmánya, negyedik kategóriás autonóm jármű, melyet legálisan az utakra lehetett engedni. Olvasd el: Ezekkel a járművekkel lesznek tele az utak 2025-re?
 
Mesterséges intelligencia - Bevetették az utcákon az Iseauto nevű önjáró buszt
Mesterséges intelligencia - Bevetették az utcákon az Iseauto nevű önjáró buszt
 
A görög hatóságok nagymértékben követték az Észt Nemzeti Útigazgatóságnál már bevált gyakorlatot: a technológiai átadás mellett felhasználták az észt tapasztalatokat a görög tömegközlekedésben is újítást kínáló autonóm buszokra vonatkozó jogszabályok kidolgozására.
 
Priit Pallum, Görögország észt nagykövete örömét fejezte ki a két ország jövőorientált együttműködése miatt, amikor útjára engedte az Iseautót.
 
Az önjáró minibuszt különféle körülmények között tesztelik Lamiában. Az autóbuszoknak meg kell birkózniuk a forgalommal, számításba kell venniük a sofőröket és a gyalogosokat, folyamatosan kontaktust kell fenntartaniuk a vezérlőszobával és az okos buszmegállókkal.
 
Az Iseauto számára elsődleges a gyalogosok és az utasok biztonsága. A tesztelési időszakban egy szakértő is kíséri a buszt, aki teljesen tisztában van azzal, hogyan kell működnie. A jármű sebessége pedig egyelőre 25 km/óra. Olvasd el: Közel az önjáró kamionok korszaka?
 
Thymios Karaiskos, Lamia polgármestere a nyitóünnepségen elmondta: az ilyen kísérleti projektek során megszerzett tapasztalatok lehetővé teszik számukra, hogy ne maradjanak le a világban egyre inkább teret nyerő, új technológiák alkalmazásáról.
 
A kísérleti projekt célja, hogy az innovatív Tallinn mellett egyéb városokat is felkészítsen a jövőbeni technológiák használatára.
 
Az Ülemiste-ben és Lamiában alkalmazott projektek a felkészülés részei – hogy a jövőben az önálló járművek szerepet kapjanak a napi tömegközlekedésben.
 
Az önjáró busz kicsi, csendes és környezetbarát. Kiváló megoldást jelent arra is, hogy az útvonalakat meg lehessen hosszabbítani a kisebb utcákon, lakóövezeteken át, illetve a városközpontokban, ahol sok helyen nem fér el egy normál méretű és hagyományos tulajdonságokkal bíró busz.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.