2021. 10. 13. - 10:35

Mesterséges intelligencia - Megtalálja az elveszett tárgyakat egy robot

Mesterséges intelligencia - Megtalálja az elveszett tárgyakat egy robot

Különleges robotkart hozott létre egy kutatócsoport, mely ötvözi a kamerából és az antennából származó adatokat, hogy megtaláljon tárgyakat - akkor is, ha azokat egy halom alá temették.

Teljes mértékben integrált robotkart fejlesztettek ki a tudósok, mely összeolvasztja egy fényképezőgép vizuális adatait és az antennából származó rádiófrekvenciás (RF) információkat. Teszi mindezt azért, hogy megtaláljon és előhozzon tárgyakat, még akkor is, ha azok egy halom alá kerültek és teljesen láthatatlanok.
 
A Massachusetts-i Technológiai Intézet (Massachusetts Institute of Technology - MIT) kutatói alkották meg a robotrendszert, amely képes erre. Az RFusion rendszer egy robotkart takar, amelynek fogójához kamera és rádiófrekvenciás (RF) antenna csatlakozik.
 
Ezek segítségével olvasztja össze az antenna jeleit a fényképezőgép vizuális bemenetével, hogy megkeresse és „előkerítse” az objektumokat. Olvasd el: Főz, vizet spórol, beszélgetni is segít - mesterséges intelligencia-eszközök otthonra
 
robotrendezo_1
 
Az RFusion prototípus az ún. RFID-címkékre támaszkodik - ezek olcsó, elem nélküli címkék, amelyek ráragaszthatók egy tárgyra és visszatükrözik az antenna által küldött jeleket.
 
Mivel az RF jelek átjuthatnak a legtöbb felületen - így például a piszkos ruhadarabon is, ami eltakarja a kulcsokat -, az RFusion képes megtalálni a címkézett tárgyat egy halom kellős közepén.
 
A robotkar gépi tanulás segítségével automatikusan nullára állítja az objektum pontos helyét, mozgatja a tetején lévő tárgyakat, megragadja az objektumot és ellenőrzi, hogy a megfelelő dolgot vette-e fel.
 
A kamerák, az antenna, a robotkar és a mesterséges intelligencia teljesen integrált, így az RFusion bármilyen környezetben képes speciális beállítások nélkül működni.
 
Miközben az elkeveredett kulcsok megtalálása igen hasznos segítség, az RFusion a jövőben számos szélesebb körű alkalmazásra is bevethető.
 
Ilyen a cölöpök szortírozása a raktárban a megrendelések teljesítéséhez, az alkatrészek azonosítása és telepítése egy autógyártó üzemben; de segíthet egy idős személy otthoni napi feladatainak elvégzésében is - bár a jelenlegi prototípus még nem elég gyors ezekhez a felhasználásokhoz. Olvasd el: Betilthatják 2050-re az ember vezetését? 
 
 
„Az elképzelés, hogy megtaláljunk tárgyakat a kaotikus környezetben, nyitott probléma - már dolgozunk rajta néhány éve. Manapság az iparban is egyre nagyobb szükség van olyan robotokra, amelyek képesek halom alatt megkeresni dolgokat. A közeljövőben számos alkalmazása lehet a gyártásban és a raktári környezetben ennek a megoldásnak” - mondta el Fadel Adib vezető szerző, a Villamosmérnöki és Számítástechnikai Tanszék docense, a MIT Media Lab Signal Kinetics csoportjának igazgatója.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.