2022. 09. 12. - 10:40

Mesterséges intelligencia - Mérföldkövet ért el az ESA robotkarja az űrben

Mesterséges intelligencia - Mérföldkövet ért el az ESA robotkarja az űrben

Minden felhajtás nélkül újabb mérföldkőhöz érkezett egy robot az űrben: az Európai Robotkar (ERA) bizonyított egy hasznos teher mozgatásában.

Miközben a világ izgatottan várja egy űrszonda felszállását a Holdra, a legnagyobb csendben komoly mérföldkövet ért el egy robot.
 
A Nemzetközi Űrállomáson kívül levő, legújabb robotkar működésbe lépett, megnyúlt és könnyedén áthelyezett egy hasznos terhet a Nauka tudományos modul egyik oldaláról a másikra.
 
Az Európai Robotkarról van szó (ERA) amely sikeresen vitte véghez az első transzfert - az űrállomáson belüli űrhajósok parancsai alapján.
 
A szakemberek alkotta csapatok Moszkvában, illetve az ESA hollandiai irányítótermében figyelték a mozdulatokat. Olvasd el: Orvosként, de az űrben is segíthet a legújabb robot
 
Mesterséges intelligencia - Mérföldkövet ért el az ESA robotkarja az űrben
Mesterséges intelligencia - Mérföldkövet ért el az ESA robotkarja az űrben
 
A mozdulat azt jelentette, hogy a hasznos terhet – egyetlen tűs reteszt az adapterével együtt, egy kozmonauta-támogató eszközhöz – elengedték a Naukáról és áthelyezték a modul másik oldalára, majd visszarakták az eredeti helyzetébe.
 
A hasznos teher ezúttal csupán egy kis bőrönd méretéhez volt hasonló, ám az ERA 11 méteres szerkezete akár 8 tonnás rakománnyal is képes manőverezni. Olvasd el: A NASA-nál már működik a távorvoslás és a hologram technológia
 
A teljes művelet nagyjából 6 órát vett igénybe, ezt követően az Európai Robotkar hibernált üzemmódba kapcsolt. 
 
A teszt bebizonyította, mire is készült az eszköz: hasznos terhek és berendezések mozgatására és reteszelésére alkalmazható az űrállomás orosz szegmensén kívül, 5 mm-es pontossággal, ami időt és munkát takarít meg a legénységnek.
 
Az ERA felszerelését a tervek szerint szeptember elején folytatják egy űrséta során.
 
Szeptember közepén további tesztekkel kitolnák a végletekig a robotkar képességeit. Ezt az űrmérnökök „teljesítmény-küldetésnek” nevezik.
 
A Roscosmos tulajdonában lévő robot az első, amely képes „járni” az orbitális komplexum orosz részein. Az ERA egyébként 100 százalékban Európában készül.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.