2021. 09. 27. - 09:40

Mesterséges intelligencia mint feltaláló? - Európa és Amerika nemet mondott

Mesterséges intelligencia mint feltaláló? - Európa és Amerika nemet mondott

Hetekkel ezelőtt meglepő hír terjedt el az interneten: szabadalmi jogot kapott egy mesterséges intelligencia-találmány. Európa és Amerika azonban úgy döntött, nem fogad el gépet feltalálóként.

Valószínűleg sokakat lepett meg 2021 augusztusában a hír, miszerint mesterséges intelligencia létrehozott egy találmányt, amely megkapta a szabadalmi jogot.
 
A Dabus nevű mesterséges intelligenciát tehát bejegyezték feltalálóként, miután feltalált két hasznos terméket. Stephen Thaler, a Dabus megalkotója 2 éve folytatott kampányt azért, hogy feltalálóként elismerjék alkotását.
 
A szabadalmi kérvényt Európában, Amerikában és Angliában is benyújtották. Az ausztrál szövetségi bíróság elismerte, hogy feltaláló nemcsak ember lehet, a dél-afrikai szabadalmi hivatalnál szintén megkapta a szabadalmi jogot a Dabus mesterséges intelligencia. Olvasd el: Szemet utánzó szenzor segíti a mesterséges intelligencia fejlesztését
 
Mesterséges intelligencia egyelőre nem lehet feltaláló - döntött Európa és Amerika
Mesterséges intelligencia egyelőre nem lehet feltaláló - döntött Európa és Amerika
 
Európa és az Egyesült Államok azonban nemet mondott. Az amerikai bíróság a napokban az USA szabadalmi hivatalával együtt helyben hagyta a döntést, mely elutasítja, hogy egy alkotó gép által benyújtott szabadalmi kérvényeket elfogadjanak. 
 
Eszerint tehát feltaláló csak ember lehet.
 
Leonie Brinkema, Virginia állam keleti körzeti bírája úgy fogalmazott, bár eljöhet az idő, amikor a mesterséges intelligencia arra a fejlettségi szintre jut, hogy teljesítse egy feltaláló kritériumait, ez az idő még nem jött el. Ha majd eljön, a kongresszus eldönti, kiterjeszti-e a szabadalmi törvényt.
 
Az Európai Szabadalmi Hivatal az amerikaihoz hasonló álláspontra helyezkedett és már korábban elutasította a mesterséges intelligenciát, mint feltalálót.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.