2021. 08. 04. - 08:05

Feltalált valamit és szabadalmi jogot kapott egy mesterséges intelligencia

Feltalált valamit és szabadalmi jogot kapott egy mesterséges intelligencia

Gép hozott létre egy új találmányt, amely azonban olyan jól sikerült, hogy a mesterséges intelligencia a szabadalmi jogot is megkapta.

Hosszú ideje tartó vita előzte meg a dolgot, ám végül bejegyezték a Dabus nevű mesterséges intelligencia nevére az általa létrehozott találmány szabadalmi jogát.
 
Dabus már korábban feltalált két, hasznos terméket. Az egyik egy ételtartó volt, melyet a robotok kiválóan kezelhetnek, a másik pedig egy fény, amely kellően feltűnő ahhoz, hogy figyelmeztetőnek lehessen használni.
 
Dabus megalkotója - a mesterséges intelligencia terén úttörőnek számító - Stephen Thaler, az Imagination Engines vezetője jogi csapatával 2 éve folytat globális kampányt azért, hogy a Dabus-t, ezt a „mesterséges idegrendszert” elismerjék feltalálóként.
 
A dél-afrikai szabadalmi hivatalnál most az ételtartó szabadalmi jogát kapta meg a mesterséges intelligencia. Olvasd el: Lemásolhatja az emberi látást a mesterséges intelligencia?
 
Szabadalmi jogot találmányára egy mesterséges intelligencia
Szabadalmi jogot találmányára egy mesterséges intelligencia
 
A szabadalmi kérvényt benyújtották egyébként Európában, Amerikában és Angliában is – ezekben az országokban még nem ismert az eljárás eredménye.
 
Pár nappal később az ausztrál szövetségi bíróság elismerte, hogy feltaláló nemcsak ember lehet.
 
A mérföldkőnek számító döntéssel az ausztrálok precedenst teremtettek, hiszen ezzel a mesterséges intelligencia rendszerei jogilag is elismerhetővé váltak feltalálóként.
 
Jogos a kérdés – erről 2019 óta vita zajlik - hogy mivel a sikeres terméket gép találta fel, ilyenkor kié a szabadalmi jog. Az övé, a mesterséges intelligenciáé, ami a gépet létrehozta, vagy azé az emberé, aki ezt a mesterséges intelligenciát készítette? Olvasd el: Videók alapján jósolná meg az emberek viselkedését a mesterséges intelligencia
 
A döntés eszerint megszületett: gép is kaphat szabadalmi jogot.
 
Mindenképp történelmi lépés ez, hiszen korábban csak maga a feltaláló, illetve a cég kaphatott ilyen jogot, akinek dolgozott.
 
A jogász csoport szerint, amely a szabadalmat a hivatalnál benyújtotta, a 4. ipari forradalom újraírja a szabályokat.
 
A meghatározásokat érdemes újra értelmezni, már csak azért is, mert ha egy mesterséges intelligencia kapásból két jól használható találmánnyal szolgált, minden bizonnyal lesz még több ilyen is. 
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.