2023. 04. 26. - 09:40

Mesterséges intelligencia – Nagy izgalmat keltett a Google új keresőmotorja

Mesterséges intelligencia – Nagy izgalmat keltett a Google új keresőmotorja

Vadonatúj keresőmotoron dolgozik a Google: az újdonság a hírek szerint mesterséges intelligenciát használ, hogy személyre szabottabb és társalgási élményt kínáljon a felhasználóknak.

Új, mesterséges intelligencia-vezérelt keresőmotort fejleszt a Google. A Magi elnevezésű újdonság célja, hogy személyre szabottabb legyen és társalgásosabb élményt kínáljon felhasználóknak.
 
A projekt várhatóan 2023 májusában indul korlátozott számú felhasználóval az Egyesült Államokban és olyan új funkciókat vezet be, mint a kódgenerálás, képalkotás és nyelvtanulás.
 
De mi is a Google Magi?
 
A Magi a Google kísérlete arra, hogy meglévő keresőmotorját mesterséges intelligencia funkciókkal frissítse, amelyek megpróbálják előre jelezni, mit szeretnének tudni a felhasználók kérdéseik és preferenciáik alapján.
 
Az új keresőmotor várhatóan a Google jelenlegi keresőjénél is társalgóbb jellegű lesz – ez azt jelenti, hogy a felhasználók chatbottal kommunikálhatnak, amely kontextusra vonatkozó információkat és javaslatokat nyújt majd.
 
Tény, hogy a Google megnövekedett versennyel találja szemben magát az utóbbi időben más technológiai óriáscégekkel, például a Microsofttal és az OpenAI-val, amelyek gyorsan haladnak előre a mesterséges intelligencia területén.
 
A Microsoft Bing például évek óta kínál mesterséges intelligencia funkciókat. A Samsung Electronics Co., a Google egyik legnagyobb partnere állítólag fontolóra vette, hogy a Google-t a Bingre cseréli az okostelefonjain alapértelmezett keresőmotorként - mesterséges intelligencia képességei miatt. Olvasd el: Jön a GPT4, a ChatGPT utódja
 
Mesterséges intelligencia – Nagy izgalmat keltett a Google új keresőmotorja
Mesterséges intelligencia – Nagy izgalmat keltett a Google új keresőmotorja
 
A Google tisztában van a generatív mesterséges intelligencia lehetőségeivel is, amely képes új tartalmat és betekintést létrehozni a meglévő adatokból.
 
Az OpenAI nemrégiben elindította a ChatGPT-t, egy erőteljes LLM-et, amely valósághű szöveget és párbeszédet generál a felhasználói bevitel alapján.
 
A Google abban reménykedik, hogy a Magi segít megőrizni dominanciáját a keresési piacon, illetve több felhasználót vonzhat innovatív és személyre szabott funkcióival.
 
A vállalat hivatalosan egyelőre nem erősítette meg a Magi vagy funkciói létezését – azt azonban elismerte, hogy a mesterséges intelligenciát évek óta alkalmazza a keresőjében.
 
A Google szóvivője az Engadget-nek elmondta: a vállalat izgatottan várja, hogy hamarosan új, mesterséges intelligencia által vezérelt funkciókat is elérhetővé tegyen a keresésben.
 
Nagy tétje lehet a Google számára a Magi-nak, hiszen ha nem sikerül lenyűgöznie fő partnereit annak mesterséges intelligencia képességeivel, el is veszítheti őket.
 
Mint feljebb erről szó volt, a The New York Times szerint a Samsung a múlt hónapban közölte a Google-lal: azt fontolgatja, hogy a Bing legyen az alapértelmezett keresőmotor az eszközein. Ez nagyjából 3 milliárd dollár éves bevételt jelenthet a Google számára. Egy másik jövedelmező ügylet, amelyet a vállalatnak idén újra kell tárgyalnia, az Apple Inc.-vel kötendő, melynek éves bevétele hozzávetőlegesen 20 milliárd dollár. Olvasd el: Félelmetes ismerkedős szövegekkel áll elő a mesterséges intelligencia
 
A Magi kihívásai és lehetséges következményei
 
Egy új, mesterséges intelligencia által hajtott keresőmotor felépítése nem egyszerű feladat, mivel számos technikai és etikai kihívással jár.
 
Az egyik elsőszámú ilyen biztosítani az előállított tartalom és információ minőségét és megbízhatóságát. Egy másik kihívás a felhasználók adatai, preferenciái titkosságának és biztonságának garantálása. A harmadik kihívás az MI-modellek és algoritmusok igazságosságának és elszámoltathatóságának biztosítása. 
 
A Magi keresőmotor mindenesetre nagy érdeklődést és találgatásokat váltott ki a technológiai közösség és a média körében. 
 
Akadnak, akik dícsérik, amiért vonzóbb és hasznosabb keresési élményt kínál, amely kihasználja az MI erejét. Mások aggodalmukat fejezték ki a Magi lehetséges hátrányai és kockázatai miatt, például a magánéletre, a minőségre és a versenyre gyakorolt hatása miatt.
 
A Google-nak fontos gondoskodnia arról, hogy a Magi meg tudjon felelni felhasználói és partnerei magas színvonalú követelményeinek és elvárásainak, valamint meg kell oldania a mesterséges intelligencia-vezérelt új keresőmotor felépítésének technikai és etikai kihívásait is.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.