2021. 06. 30. - 09:25

Mesterséges intelligencia – Nem lesz már szükség a Pepper robotra?

Mesterséges intelligencia – Nem lesz már szükség a Pepper robotra?

Rossz benyomást keltett a mesterséges intelligencia kapcsán? Úgy tűnik, nyugdíjba kell vonulnia a 2014-ben még nagy lelkesedéssel fogadott, barátságos Pepper humanoid robotnak.

Sokakat ragadott magával a megjelenése utáni években Pepper, a kisméretű, barátságos humanoid robot - mellyel számos helyen találkozhattak az emberek.
 
Pepper 2014-ben jelent meg először, ám a jelek szerint máris nyugdíjba vonulhat – legalábbis egyelőre. A SoftBank japán konglomerátum megerősítette, hogy egy időre leállították a robot gyártását. Csak akkor kezdik meg újra, ha „szükséges lesz rá”.
 
A cég a Reuters információi szerint franciaországi, globális robotikai üzemében a munkahelyek számát is csökkenti. A jelenlegi 330 állás nagyjából fele megszűnik majd.
 
Egyelőre beszüntetnék a Pepper humanoid robot gyártását
Egyelőre beszüntetnék a Pepper humanoid robot gyártását
 
A Pepper robot azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az egyik első humanoid robot volt, mely többé-kevésbé képes az emberi érzelmek „olvasására”. Úgy hirdették: használni lehet otthoni társaságként, de nyilvános helyeken, például üzletekben és vasútállomásokon is. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Magában beszél a robot, hogy jobban bízzanak benne
 
Ám néhány híres szereplése ellenére, amelyek konferenciákon és rendezvényeken történtek meg, kereskedelmi termékként sosem futott be igazán a robot. A Reuters úgy tudja, összesen 27 ezer darab készült belőle.
 
Ez némileg annak is volt köszönhető, hogy Pepper beszerzése nem volt túl olcsó: 1790 dollárba, azaz majdnem 530 ezer forintba került. Elsősorban kutatási és oktatási eszközként használták iskolák, főiskolák, egyetemek.
 
S hogy hol és hogyan jelent meg az elmúlt években Pepper?
 
2018-ban az Egyesült Királyságban kiállt egy parlamenti bizottság elé, hogy megválaszolja a mesterséges intelligencia osztálytermi használatával kapcsolatos kérdéseket.
 
Ugyanebben az évben ügyfél-kezelő robotként kezdett dolgozni a HSBC New York-i fiókjában. 2020-ban az Egyesült Királyság gondozóházaiban tesztelték, mint társ-robotot. Olvasd el: Kiderült, a robotok javítanak az idősek magányán és mentális képességein
 
Somersetben autista gyermekeknek segített az iskolában.
 
Montrealban a repülőtéren köszöntötte az utasokat - de jelenleg is használják recepciósként a világ számos irodaházában.
 
2020 júliusában a robotok egy csoportja „pompomlányként” jelent meg egy baseballmeccsen.
 
Noel Sharkey robotikai szakértő azonban pont az efféle esetek miatt örül annak, hogy Pepper gyártását beszüntetik. Úgy gondolja, sokat ártott a valódi robotikai kutatásnak azzal, hogy hamis képet mutatott egy okos, kognitív lényről, amely képes beszélgetéseket folytatni.
 
 
Mint mondta: a robot leginkább távirányítással működött, s emberi hangon társalgott a hangszóróin keresztül.
 
A közönség ilyen jellegű megtévesztése veszélyes, rossz benyomást kelt a mesterséges intelligencia képességeiről a való világban – jegyezte meg a robotikai szakértő.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.