2020. 06. 30. - 09:35

Szőrös robot csökkenti a fájdalmat és növeli a boldogságot

Szőrös robot csökkenti a fájdalmat és növeli a boldogságot

Képes lehet-e egy szőrös szociális robot a hangulat javítására és a fájdalom csökkentésére, amennyiben az emberek közötti kapcsolattartás éppen nem lehetséges? Például járvány idején?

A koronavírus-járvány világszerte felvetette a robotok szükségességét. Amennyiben ugyanis az emberek a fertőzésveszély miatt nem tudnak bemenni dolgozni, sőt egymással sem találkozhatnak, valaminek meg kell oldania ezt a problémát.
 
A negevi Ben-Gurion Egyetem új tanulmánya arra volt kíváncsi, vajon egy szőrrel ellátott, ún. szociális robot képes-e hangulatot javítani és fájdalmat csökkenteni efféle időszakokban. Olvasd el: Egyre fontosabb az érintkezés nélküliség
 
Tanulmányuk, melyet a Scientific Reports-ban közöltek, rámutat, hogy egy óra eltöltése a plüss, fókaszerű szociális robottal mérsékelte a fájdalmat és az oxytocin szintjét, valamint növelte a boldogságérzetet.
 
A szociális robot hangulatjavító és fájdalomcsökkentő szerepet tölt be
A szociális robot hangulatjavító és fájdalomcsökkentő szerepet tölt be
 
A japán szociális robotot PARO névre keresztelték és fókaszerű hangokat ad ki. Fejét és lábait is mozgatja, ha beszélnek hozzá vagy megérintik.
 
Korábbi tanulmányok során már kiderült, hogy az emberek közötti kapcsolat javítja a hangulatot és csökkenti a fájdalmat. Dr. Shelly Levy-Tzedek, a Ben-Gurion Egyetem Fizikoterápiás Osztályáról csapatával azt vizsgálta, hasonló hatást kelt-e egy szőrös szociális robot, amennyiben az ember és ember közötti kontaktus nem lehetséges.
 
Levy-Tzedek és csoportja rájött, hogy a PARO robottal eltöltött 60 perces interakció valóban fellendítette a hangulatot, enyhítve az enyhe vagy a súlyos fájdalmat. Amikor a résztvevők megérintették PARO-t, a fájdalom jelentősebb csillapodását tapasztalták, mint amikor csupán a szobájukban tartózkodtak. Olvasd el: Személyre szabott oktatás mesterséges intelligenciával autista gyerekeknek
 
Meglepő módon a BGU kutatói alacsonyabb oxytocinszintet mértek azoknál az embereknél, akik PARO-val érintkeztek, mint a kontrollcsoport résztvevőinél, akik nem találkoztak a robottal.
 
Az oxytocin, melyet „szerelemhormonnak” is neveznek, a romantikus partnerek vagy az anyák körében jellemző, amikor a gyermekeikkel játszanak. Vagyis alacsonyabb oxytocin szintre a kutatók nem számítottak.
 
Ugyanakkor, több közelmúltbeli tanulmány mutatott rá, hogy a közeli kapcsolatokon kívül az oxytocin-termelődés stresszindikátor, vagyis a csökkenés ebben az esetben a relaxációt jelezheti.
 
„Az eredmények új stratégiákat kínálnak a fájdalomkezelés és a jólét elősegítéséhez, melyekre különösen akkor van nagy szükség, amikor a társadalmi távolságtartás kritikus tényező egy közegészségügyi helyzet miatt” - mondta el dr. Levy-Tzedek.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.