2020. 08. 18. - 09:00

Mesterséges intelligencia – Okos buszmegálló óv a koronavírustól

Mesterséges intelligencia – Okos buszmegálló óv a koronavírustól

Dél-Korea újabb rendhagyó lépést tett a koronavírus elleni védekezés terén: okos buszmegállókat telepítenek az utcákra, melyek még a fertőzés ellen is képesek megvédeni az utasokat.

Teljesen újdonság és már nem is csak elképzelés: okos buszmegállókkal védekezik Dél-Korea fővárosa a koronavírus ellen. Ezek a megállók nem csupán az időjárás viszontagságaitól óvják meg az embert, hanem segítenek elkerülni a fertőzést is Szöul keleti részén.
 
Hogyan? A mesterséges intelligenciát (MI) használó okos buszmegálló, mely az LG Electronics és a szöuli önkormányzat közös fejlesztése, hasonlóan üvegből készült és négyzet alakú, mint egy hagyományos, azonban klíma és ultraibolya (UV) sterilizáló, valamint kézfertőtlenítő is megtalálható benne. Olvasd el: Már tervezik a mesterséges intelligencia bevetését a koronavírus miatt
 
A buszmegállók is lehetnek okosak - mesterséges intelligencia segítségével
A buszmegállók is lehetnek okosak - mesterséges intelligencia segítségével
 
A buszra várók számára eleinte furcsának tűnhet a sokoldalú helyiség, különösen, hogy mielőtt belépnek oda, a mesterséges intelligenciával felszerelt megálló a testhőmérsékletüket is ellenőrzi. Olvasd el: A maszkos arcot is ellenőrzi a mesterséges intelligencia?
 
Ez igen lényeges, ugyanis akinek magasabb 37,5 Celsius foknál, azt nem engedi be a rendszer az ajtón – elkerülve ezzel, hogy ha valaki beteg, mást is megfertőzzön a koronavírussal.
 
Az okos buszmegálló el van látva mesterséges intelligencia alapú zajszenzorral, riasztócsengővel és  CCTV-rendszerrel. Ezek segítségével a valós idejű adatokat azonnal meg tudja osztani a rendőrséggel és a tűzoltósággal, vagyis bármikor be tudnak avatkozni, ha veszélyhelyzet áll elő.
 
Az okos buszmegállókat egyébként napelem működteti, melyeket a tetőn helyeztek el. S ha ez még nem lenne elég, az ingyenes wifivel bárki feltöltheti a megállóban telefonját vagy laptopját.
 
Jelenleg 10 darab működik belőlük Szöulban, de tervezik a továbbiak telepítését is.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.