2021. 09. 05. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Okos méhkassal rukkolt elő egy cég

Mesterséges intelligencia - Okos méhkassal rukkolt elő egy cég

Két országban már tesztelte, Ausztráliában és Új-Zélandon pedig a közeljövőben mutatja be mesterséges intelligencia-támogatott okos méhkasát egy izraeli startup cég.

Okos méhkast fejlesztett ki Beewise néven egy izraeli startup. A méhház mesterséges intelligencia segítségével automatizált, s hamarosan be is mutatják Ausztráliában, illetve Új-Zélandon.
 
A BeeHome-ban nagyjából 24 kaptár fér el, de méhek millióinak ad otthont. Feltételezték, hogy a fejlesztés jól működne Ausztráliában is – mondta el Saar Safra, a BeeWise vezérigazgatója, aki az EvokeAg ausztrál agrártechnológiai találkozón számolt be az újdonságról.
 
Kiemelte, hogy cége az Egyesült Államokban végzett szigorú tesztelést követően állapította meg, mennyi méhkaptárt foglalhat magában a BeeHome.
 
Safrát meglepte és lenyűgözte az ausztrál piaci érdeklődés. Nagy igény van az okoskészülékre és az emberek kezdeményezőek voltak a témával kapcsolatban, szeretnék beszerezni a BeeHome-ot. Olvasd el: Rovarképességekkel készül a drónok új generációja
 
A BeeHome-ban nagyjából 24 kaptár fér el, de méhek millióinak ad otthont
A BeeHome-ban nagyjából 24 kaptár fér el, de méhek millióinak ad otthont
 
A Beewise először elemezni és megérteni szeretné az ausztrál piac igényeit – jelezte Safra. Például, hogy milyen lehetőségek vannak, hol segíthetnek, van-e valódi értéke annak, amit előállíthatnak? Ezek alapján döntik el a következő lépést.
 
Hogyan működik a BeeHome?
 
Az okosméhkas autonóm, napenergiával működik, s magába foglal egy mesterséges intelligencia által vezérelt robot méhészt, hogy a méheket természetes élőhelyükön védje és ápolja.
 
A Beewise a közelmúltban hozta kereskedelmi forgalomba a méheknek szánt intelligens otthont Kaliforniában.
 
A BeeHome 24 órás megfigyelést és intelligens technológiát alkalmaz, mely jelentősen növeli a beporzási kapacitást és a méztermelést. Magától észleli a méhcsaládot fenyegető veszélyeket, például rovarirtókat, vagy a paraziták jelenlétét.
 
A robotrendszer reagál erre, s valós időben, terepen kezeli a fenyegetést. Az éjjel-nappali megfigyelés és kezelés nem igényel emberi beavatkozást. Védi a méh-populációt és elősegíti a boldogulásukat.
 
A mesterséges intelligencia segítségével a méhkolónia-összeomlás akár 80 százalékkal is lecsökkenhet – hívta fel a figyelmet a Beewise. A működési költségek is mérséklődnek persze, akár 90 százalékkal.
 
Eközben a méhek saját, természetes élőhelyükön vannak, védelemmel ellátva a fenyegető környezeti tényezőkkel szemben. Fokozzák a beporzást és növelik a méztermelést - ezzel erősítve az egész ökoszisztémát. Olvasd el: Hiperhatékony védőrobot egy medve mintájára
 
Ki kell emelni, hogy Ausztrália az egyetlen kontinens, amely jelenleg mentes az ún. varroa atkától - az apró parazita mára világszerte tesz tönkre méhcsaládokat, különösen Európában és Észak-Amerikában.
 
 
A Beewise ezért létrehozott egy inkubátort, ahol a méhlárva melegszik, s ez elpusztítja az atkát anélkül, hogy a méhcsaládnak kárt okozna.
 
Az elmúlt három évben Safra és csapata Kaliforniában és Izraelben tesztelte a készüléket. Költsége 400 dollár havonta, azaz nagyjából 117 ezer forint. A fejlesztők a külsejére is igyekeznek kitalálni egyéb dizájnokat.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.