2021. 02. 20. - 08:00

Problémamegoldó méhek segíthetik az okosabb mesterséges intelligencia fejlesztését

Problémamegoldó méhek segíthetik az okosabb mesterséges intelligencia fejlesztését

A méhek számok nélkül is képesek megoldani egyfajta matematikai tesztet – mutattak rá a kutatók, akik szerint a rovarok segíthetik egy okosabb mesterséges intelligencia kifejlesztését.

Különös dologra jöttek rá a Sheffield-i Egyetem kutatói: a méhek képesek számok nélkül megoldani egyfajta matematikai tesztet. Ez a felfedezés véleményük szerint segíthet egy okosabb mesterséges intelligencia kifejlesztésében.
 
Tanulmányukban a szakemberek arra tanították a méheket, hogy azonosítsák a különböző számú alakzatot tartalmazó plakátokat - kiderült, a rovarok nem numerikus jelzéseket használnak numerikus probléma megoldására. Olvasd el: Kicsi, de teljesítményében óriási a csótány ihlette robot
 
Okosabb mesterséges intelligencia kifejlesztéséhez használható a méhek problémamegoldása
Okosabb mesterséges intelligencia kifejlesztéséhez használható a méhek problémamegoldása
 
Egyes méhek megtanulták, hogyan találják meg a cukros jutalmat a legtöbb formát tartalmazó plakáton, míg mások megtanulták meglelni a csemegét a legkevesebb formát mutató plakátokon.
 
Miután a méhek elsajátították ezt a szabályt, gyorsan azonosítani tudták a legkevesebb-, illetve legtöbb formával bíró plakátot, hogy megtalálják a jutalmat. Olvasd el: Hiperhatékony védőrobot egy medve mintájára
 
„Az eredmények azt mutatják, hogy az állatok hihetetlenül okosak és váratlan módon képesek megoldani feladatokat – mondta dr. HaDi MaBouDi, a Sheffield-i Egyetem munkatársa.  Ez igencsak praktikus lesz a mesterséges intelligencia jövőjét illetően, intelligens gépek tervezéséhez, alapul véve olyan állatokat, amelyek bizonyos feladatok elvégzéséhez fejlődtek ki.”
 
James Marshall professzor hozzátette: érdemes szem előtt tartanunk, hogy a természet általában a lehető legegyszerűbb megoldást találja meg egy problémára.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.