2020. 06. 20. - 08:00

Mesterséges intelligencia: hiperhatékony védőrobot egy medve mintájára

Mesterséges intelligencia: hiperhatékony védőrobot egy medve mintájára

Különös kreálmányt alkotott a Georgia-i Technológiai Intézet. A hiperhatékony védőrobotként említett szerkezetet a meghökkentően lassan mozgó ajakos medvéről mintázták.

Újabb, állatot mintázó robotot készítettek a kutatók. A Georgia-i Technológiai Intézet szakemberei bejelentették, hogy „hiperhatékony védelmi robotot” hoztak létre, mely az ajakos medve tulajdonságai alapján készült. Ez egy rendkívül lassú mozgású, szőrös teremtmény, s külsőre meglehetősen furcsa. Nézd meg, milyen állatszerű robotot bocsátottak áruba legutóbb
 
A következő néhány hónapban az atlantai botanikus kert látogatói is megfigyelhetik az új csúcstechnikai eszköz tesztelését. A robot szolgálatba állításának célja, hogy megmentsék a világ legveszélyeztetettebb fajait.
 
A SlothBot névre keresztelt kreálmány lassan mozgó, energiahatékony robot, mely a fákon lógva figyeli az állatokat, növényeket és a környezetet. Az atlantai botanikus kert népszerű Canopy Walk közelében tesztelik majd.
 
 
A robotikai mérnökök a robot építésekor az ajakos medve alacsony energiájú életmódját vették alapul. A SlothBot bemutatja, hogy a lassúság bizonyos alkalmazásokhoz ideális lehet. Olvasd el: kicsi, de teljesítményében óriási a csótány ihlette robot
 
A napkollektorokkal táplált, energiát és az innovatív energiagazdálkodási technológiát használva a SlothBot két nagy fa közé kifeszített kábel mentén mozog. Figyeli a hőmérsékletet, az időjárást, a szén-dioxid szintjét és egyéb információkat a kertben - egy 30 hektáros belvárosi erdőben.
 
Magnus Egerstedt professzor és Steve W. Chaddick, a Georgia-i Technológiai, Villamos- és Számítástechnikai Iskola vezetője elmondta: az ajakos medvét imitáló SlothBotot lassúnak tervezték, ám nem ez a robotok jellemző dizájnja manapság. Olvasd el: gepárd ihlette a leggyorsabb lágy robotot
 
Ugyanakkor, a lassúság és a hiper-energiatakarékosság lehetővé teszi számára, hogy megfigyeljen dolgokat, melyeket csak akkor láthatunk, ha állandóan jelen vagyunk, hónapokig, vagy akár évekig.
 
A SlothBot felkerül a fák közé
A SlothBot felkerül a fák közé
 
A nagyjából három láb hosszú SlothBot motorját, sebességváltóját, elemeit és érzékelő berendezéseit egy 3 dimenziós, nyomtatott héj védi az időjárástól.
 
Úgy programozták, hogy csak akkor mozogjon, amikor szükséges – s ha az akkumulátorokat újra kell tölteni, lokalizálja a napfényt.
 
Egyetlen, 100 láb hosszú kábelen működik majd, ám kiterjedtebb környezetvédelmi alkalmazások esetén képes lesz kábelről kábelre váltani, hogy több területet fedjen le.
 
Mint azt Emily Coffey, az atlantai botanikus kert védelemért és kutatásért felelős alelnöke kiemelte: a SlothBottal demonstrálni tudják a robotika és a technológia összekapcsolását a természetvédelem érdekében. Segít új és izgalmas módszereket találni a kutatási és megőrzési célok előmozdításához – tette hozzá.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.