2024. 02. 22. - 15:00

Mesterséges intelligencia - Önjáró ételrobotok lephetik el a járdákat Japánban is

Mesterséges intelligencia - Önjáró ételrobotok lephetik el a járdákat Japánban is

Japánban is hódító útjukra indulhatnak a robot ételfutárok. Az önállóan közlekedő robotok hamarosan felbukkanhatnak a járdákon a szigetországban.

Megállapodást kötött egymással az Uber Eats Japan, a Mitsubishi Electric és a Cartken, hogy autonóm járdarobotokkal szállítsanak ételeket szerte a szigetországban.
 
A tervek szerint az Uber Eats alkalmazás által támogatott robotszállítás már 2024 márciusában elkezdődik Tokió bizonyos részein.
 
Az amerikai, sikeres autonóm kézbesítési műveleteket követően Japán lesz az első olyan nemzetközi piac, ahol az Uber Eats platformon elérhető az autonóm kézbesítés, itt azonban már kibővült lehetőségek is használhatóak lesznek.
 
Robotfutárok mesterséges intelligenciával és számítógépes látással
 
A futárszolgáltatást a Cartken tervezte, számítógépes látást és mesterséges intelligencia technológiát használó, autonóm Model C robottal látják el, amely az Uber Eats appal társul a szállítások lebonyolításáthoz. A működést a Mitsubishi Electric felügyeli majd. Olvasd el: Már az Uber is robotkézbesítőkkel szállít ételt
 
Japánban is megjelennek a járdákon a robotfutárok - Fotó: Uber
Japánban is megjelennek a járdákon a robotfutárok - Fotó: Uber
 
A Cartken C-modell szállítórobotja önállóan közlekedik, mesterséges intelligencia-modellek, illetve objektumészlelési és lokalizációs algoritmusok segítségével – ezeknek köszönhetően észlel és navigál zökkenőmentesen a környezetében.
 
Az autonóm rendszert úgy optimalizálták, hogy elkerülje a különféle akadályokat, a gyalogosokat elengedje és megálljon a közlekedési lámpáknál, mielőtt átkelne egy úton. A robot akár 5,4 km/h sebességgel is halad a járdákon, ami egy felnőtt ember járási sebességének felel meg.
 
A robotok kamerái rögzítik a gyalogosokat, a magánélet védelme érdekében azonban automatikusan maszkot kapnak.
 
A robot belsejében egy szigetelt, 27 literes rakománytároló található – ez tartja megfelelő hőmérsékleten az élelmiszereket és egyéb tárgyakat a kiszállítás során. Olvasd el: Járdán jönnek az ételszállító robotok Miamiban
 
Már megalapozták a hírnevüket
 
Az Uber Eats Tokióban már kínál kerékpáros, motoros, könnyű rakomány és gyalogos kiszállítást - most pedig a robotok formájában egy teljesen új szállítási móddal egészül ki a szolgáltatás.
 
A három cég együttműködése előrelépést jelent az élelmiszerszállítás jövőjének újradefiniálásában, elérhetőbbé és fenntarthatóbbá téve azt a japán fogyasztók számára.
 
Úgy vélik, a robotokkal történő szállítás hatékony ellenintézkedésnek tekinthető a jövőben súlyosbodó logisztikai válságra is.
 
Az együttműködő felek bíznak benne, hogy az újonnan bejelentett kezdeményezés katalizátorként szolgál majd a robotos kézbesítési szolgáltatások elterjedése terén Japánban.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.