2020. 08. 04. - 09:50

Mesterséges intelligencia - Önjáró hajók figyelhetik a menekülteket

Mesterséges intelligencia - Önjáró hajók figyelhetik a menekülteket

Egy feltörekvő startup cég mesterséges intelligenciával működő, autonóm hajókat biztosít Ausztráliának a menekültek tengeri felügyelete érdekében.

A mesterséges intelligencia újabb felhasználási területen bizonyít: az Ocious Technology nevű induló vállalat autonóm hajókat tervezett Ausztrália számára, amely a tengeren menekülteket figyel.
 
Az ausztrál kormány védelmi minisztériuma pár hónappal ezelőtt 5,5 millió dollárt biztosított a társaság számára, hogy önálló, vezető nélküli felszíni hajókat fejlesszen. Az eredmény: az Ocious 2021-ben összesen öt Bluebottle autonóm hajót bocsát vízre. Olvasd el: Önjáró repülőgépet mutat be az Airbus
 
Vízre bocsátják a tesztelésen a Bluebottle önjáró hajót
Vízre bocsátják a tesztelésen a Bluebottle önjáró hajót
 
Az első Bluebottle, melynek neve Bob, már 2020 júliusában vízre szállt a Sydney-ben levő Botany Bay-ben – ez volt a teszthajó. A napelemmel működő jármű 360 fokos kamerákat, radarokat, automatikus azonosító rendszereket és ütközés-elkerülési szoftvereket használt útja során a biztonságos navigációhoz.
 
Az Ocious Kutatási és Fejlesztési Intézetének mérnökei az UNSW Randwick Campusán, illetve a Darwin-i Charles Darwin Egyetemen váltakozva felügyelik az önjáró hajókat. Olvasd el: Robothajó suhan át az óceánon
 
Következő évben további négy darab Bluebottle-t indítanak majd el. Ezek lesznek az új generációs hajók – tudatta az Ocious, hozzátéve: ezekbe integrálják a Thales vékony vonalú szonár tömbjeit, radarját, kameráit és egyéb érzékelőit.
 
 
„A Defence és az Ocius partneri viszonyban folytatja az innovatív Bluebottle hajók fejlesztését, melyekkel fejlett tengeri megfigyelést végezhet és valós időben továbbíthatja az adatokat. A technológia egyedülálló lehetőséget biztosíthat az Ausztrál Királyi Haditengerészetnek arra, hogy az ország tengeri határait hatékonyan védje”– mondta el Melissa Price, ausztrál védelmi és ipari miniszter.
 
A finanszírozási összeg a kormány 640 millió dolláros védelmi innovációs programjának része volt.
 
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.