2021. 09. 23. - 09:05

Mesterséges intelligencia - Önjáró teherautót mutatott be a Baidu

Mesterséges intelligencia - Önjáró teherautót mutatott be a Baidu

Egyre közelebb kerülhet az autonóm kamionok kora: most a kínai Baidu cég mutatott be egy új, nagy teherbírású teherautót, amely teljesen önálló és mesterséges intelligencia-vezérelt.

Újabb önjáró kamionnal rukkolt elő egy vállalat. Ezúttal a Baidu által támogatott DeepWay mutatta be a Xingtu névre keresztelt, mesterségesen intelligens, nagy teherbírású járművet, melynek számítási teljesítménye több mint 500 teraflop másodpercenként. Emellett rendkívül hosszú távú, több mint 1 kilométeres érzékelési képességgel bír.
 
A bemutatóval a Baidu is belépett a több milliárd dolláros, globális áruszállítási piacra.
 
A cég világszerte elismert mesterséges intelligencia–technológiával rendelkezik. A Xingtu jármű az Apollo autonóm vezetési platformnak köszönhetően kiváló példája a következő generációs járműveknek, melyeket az intelligens vezetés korában láthatunk majd. Olvasd el: Közel az önjáró kamionok korszaka?
 
Mesterségesen intelligens, nagy teherbírású önjáró kamiont mutatott be a Baidu
Mesterségesen intelligens, nagy teherbírású önjáró kamiont mutatott be a Baidu
 
A Xingtu első generációját úgy tervezték, hogy az ún. L3-as önvezetést nagysebességű árufuvarozási útvonalakon is lehetővé tegyék, majd pedig elérjék az L4-es képességeket ugyanazon az útvonalon, 2024 és 2026 között.
 
„Az autonóm vezetés fejlett vezető nélküli technológiát kell használnia olyan új termékek létrehozásához, amelyek kiemelkedő élményt nyújtanak a kereskedelmi siker elérése érdekében. Célunk értéket teremteni valós körülmények között – ilyen például az emberek szállítása, a teherfuvarozás és az életszolgáltatások. Az új generációs jármű nem csupán egy módosított teherautó - ez egy robotkamion” – fogalmazott Yunpeng Wang, a Baidu autonóm vezetési technológia alelnöke és vezérigazgatója.
 
A DeepWay Xingtu első generációja négy alapvető előnnyel szolgál: mély intelligencia, mély teljesítmény, mély dizájn és mély tér.
 
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az önjáró teherautó 10 beépített kamerával, 5 milliméter hullámú radarral, 3 infravörös érzékelővel, valamint igen fejlett algoritmusokkal rendelkezik. Teljes körű autonóm vezetést visz véghez, az észleléstől a tervezésig, 100 milliméter per milliszekundumon belül, ultranagy hatótávolsággal - ami több mint 1 kilométer.
 
A Xingtu fokozott hatékonyságot is kínál: a szimulációs tesztek 0,35-nél alacsonyabb szélállóságot mutattak, ami csökkenti a teljes energiafogyasztást; 49 tonnás teljes terhelés mellett az Xingtu egyedi fejlesztésű 450 kWh-os teljesítménnyel bír. Az akkumulátor akár 300 kilométert is meg tud tenni egyetlen feltöltéssel. Olvasd el: Van, aki már most elektromossá teszi a szállítást
 
A kamion könnyű, integrált akkumulátora és alváza miatt nagymértékben csökken a szél-ellenállás. Stabil, könnyen irányítható és biztonságos.
 
A Xingtu teherautót intelligens utastérrel látták el. Elkülönülnek a vezetési, a munka- és a lakóterek, több helyet biztosítva a vezetőknek.
 
 
Intelligens hangsegéddel, nagy érintőképernyős információs és szórakoztató rendszerrel szerelték fel, valamint rendkívül kényelmes ülésekkel és ágyakkal, hogy az áruszállítók sokkal kényelmesebb munka- és lakókörnyezetet tapasztalhassanak meg az út során.
 
A DeepWay Xingtu alapjául szolgáló Apollo technológiát egyébként 2013 óta fejlesztette a Baidu és mostanáig közel 13 millió tesztkilométer van mögötte.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.