2022. 07. 17. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Pontosan utánozza a kézi gyomlálást ez a robot

Mesterséges intelligencia - Pontosan utánozza a kézi gyomlálást ez a robot

Épp olyan pontosan kell gyomlálnia, mintha emberi kéz dolgozna a vetéssorban – erre képezték ki a Quirky robotot, amely láthatóan jól teszi a dolgát.

Nagy gyomsűrűség esetén is jól dolgozik az újonnan kifejlesztett Quirky robot, ráadásul az emberi kéz pontosságával.
 
A hollandiai Lelystadban 12 szántóföldi robot és precíziós kapálószerszám tudását mutatták be a 31. alkalommal megrendezett Dutch Future Farming & Food Experience (a holland farm és élelmiszer jövője) rendezvényen.
 
Köztük volt a Quirky, melyet úgy terveztek meg, hogy precízen utánozza az emberi kéz munkáját a vetéssorban. Pontosan dolgozik nagy gyomsűrűségnél, sőt akkor is, amikor a termés vagy a gyomok még igen kicsik. Olvasd el: Gyorsan végez a cukorrépa-gyomokkal a robotkapa
 
Mesterséges intelligencia - Pontosan utánozza a kézi gyomlálást a Quirky robot
Mesterséges intelligencia - Pontosan utánozza a kézi gyomlálást a Quirky robot
 
Bár a kezdet biztató, a robot egyelőre még nem áll készen a gyakorlati használatra.
 
A Quirky az Odd.Bot startup fejlesztése. Gyomláló robotokon 2018 óta több neves vállalat is dolgozik, így például a Wageningen UR, a TU Delft és a Microsoft.
 
A cél a gyomnövények eltávolítása a vetéssor korai szakaszában. A robotnak képesnek kell lennie arra, hogy a növényhez nagyon közel eső gyomokat is kivegye, károsodás nélkül. Olvasd el: Lézer és mesterséges intelligencia indul a gyomok ellen
 
A Quirky alkalmazása hatalmas munkaerő-megtakarítást jelenthet számos intenzív (ökológiai) növény esetében – ilyen például a hagyma, a sárgarépa és a cikória.
 
 
Az Odd.Bot egyébként egyszerű és megfizethető robotok megalkotására is törekszik, amelyek rajokban működnek együtt, egy kezelő felügyelete mellett.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.