2021. 05. 15. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Gyorsan végez a cukorrépa-gyomokkal a robotkapa

Mesterséges intelligencia - Gyorsan végez a cukorrépa-gyomokkal a robotkapa

Önállóan kapál és gyomlálja a cukorrépát – elkészítette a BlueBob robotgép második prototípusát a francia mezőgazdasági robot-fejlesztő cég.

Már be is vetette Bluebob elnevezésű gépe második prototípusát a francia Naïo Technologies mezőgazdasági robot-fejlesztő vállalat. Az autonóm járművet a cukorrépa növények mechanikus kapálására alkották meg. Olvasd el: Lézerrel irtja a gyomot egy új robot

A BlueBob 2.0 önjáró és teljesen elektromos hatsoros változat, melyet a német Strube D&S nemesítőnek szállítottak - Naïo navigációs technológiával és Strube/Fraunhofer cukorrépa detektálási technikákkal van felszerelve.

Az autonóm gép mechanikusan kezeli a gyomokat a levelektől a lombkorona bezárásáig. Kamera-vezérelt, sorok közötti rögzítések és soros meghajtású szerszámok kombinációját alkalmazza. Olvasd el: Permetező drót vet be a gyomok ellen Ausztrália

Mesterséges intelligencia - Munkában a Naio Technologies cukorrépa-gyomlálója

Mesterséges intelligencia - Munkában a Naio Technologies cukorrépa-gyomlálója

A Fraunhoferi Fejlesztési Központ röntgentechnológiai részlege föld alá is látó technikával látta el a robotot, így biztos, hogy a gyomláláskor a gumók nem sérülnek.

„A gyomlálás elve azon alapul, hogy a gyomokat és a cukorrépát egymástól nagyon korán és valós időben megkülönböztessük – mondta el Christian Hügel, a Strube vetőmagminőség-kutatás vezetője. - Ez elengedhetetlen előny a gyomok gyors eltüntetése érdekében, illetve a gyomok és a répa közötti verseny kialakulásának elkerüléséhez”.

A BlueBob 2.0 úgynevezett RTK GPS segítségével folyamatosan rögzíti a koordinátákat, önállóan követi a kapa útvonalát a terepen, megtalálja a sorokat, felismeri a végét és magától fordul a következőre, ha eggyel végzett.

Óránként fél hektáron képes elvégezni a gyomlálást, míg az akkumulátora 8 óra folyamatos munkát tesz lehetővé.

A Toulouse-i Naïo Technologies-t 2011-ben alapította két robotmérnök, Aymeric Barthes és Gaëtan Séverac.

Jelenlegi robotikus gyomlálás-portfóliójuk magába foglalja az Oz és a Dino névre keresztelt robotokat, amelyek zöldségfélék gyomlálására vethetők be, valamint Tedet, amely a szőlőültetvényekre.

A vállalat közel 150 gépet adott el ezek közül a világ minden tájára.

Olvasd el ezt is: Svájcban már elérhető az elektromos gyomláló

Fotó: Naio Technologies

László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.