2021. 07. 07. - 09:15

Lézer és mesterséges intelligencia indul a gyomok ellen

Lézer és mesterséges intelligencia indul a gyomok ellen

Nyolc nagy teljesítményű lézerrel és mesterséges intelligencia alkalmazásával szünteti meg a gyomokat a speciális növénytermesztő gazdaságokban egy vadonatúj önjáró gyomláló.

Újabb gyomirtó robot tűnt fel a színen. A Carbon Robotics vetette be speciális növénytermesztő gazdaságokban új autonóm gyomlálóját, mely nyolc nagy teljesítményű lézert használ, méretre és súlyra pedig nagyjából akkora, mint egy közepes traktor. 
 
A gyomlálás valószínűleg egyike azon feladatoknak, amely különösen igényli a robotizált technológiával történő, automatikus megoldást. Ezt jól mutatja az is, hogy a közelmúltban megjelent szántóföldi és betakarító jellegű robotok többsége - melyeket 2021-ben már vásárolni és bérelni is lehet – képes önálló gyomlálásra. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Gyorsan végez a gyomokkal a robotkapa
 
A Carbon Robotics fiatal amerikai cég, 2018-ban alapították. Mégis, nemrégiben már harmadik generációs robotjával is előrukkolt.
 
Lézerrel és mesterséges intelligencia használatával dolgozik az önjáró gyomirtó
Lézerrel és mesterséges intelligencia használatával dolgozik az önjáró gyomirtó
 
A gyomirtó robotot speciális növénytermesztő gazdaságok számára tervezték, nyomtávja 2,03, tengelytávja 2,80 méter, 8 kilométer per órás sebességgel képes haladni.
 
Mindezzel napi 15-20 hektáron képes elvégezni a gyomlálást. GPS-t, elülső és hátsó parallaxis meghajtó kamerákat alkalmaz a navigáláshoz és LiDAR érzékelőkkel szerelték fel az akadályok észleléséhez.
 
A gyomirtó mesterséges intelligenciát (MI) és Nvidia technológiát magába foglaló számítógépes látásbarázdás modellel dolgozik, s 12 nagy felbontású kamera célozza meg a gyomokat.
 
Megjegyzendő, hogy az ágyások világítása szinkronban van a kamerákkal, így együttesen olyan képminőséget biztosítanak, mely elegendő pontosságot tesz lehetővé az éjjel-nappal működéshez – vagyis, a rendszer minden körülmények között hatékony.
 
A vállalat szerint a világítás volt az egyik legnehezebb akadály, amelyet le kellett küzdeni a fejlesztés és a tesztelés során.
 
Nem a Carbon Robotics ugyanakkor az első és egyetlen cég, amely előállt a lézeres gyomirtással – ám ők hozták elsőként kereskedelmi forgalomba a technológiát. Olvasd el: Lézerrel irtja a gyomot egy új robot
 
 
Traktorméretű, 74 lóerős Cummins dízelmotorral működő önjáró robotjuk 8, független gyomláló modult használ, amelyek 150 Wattos CO2 lézerből állnak, s ezek 3 mm-es pontossággal, 50 milliszekundum készenléttel dolgoznak.
 
A lézerek hőenergiát alkalmaznak a gyomok őssejtjeinek elpusztítására – így szerves és regeneratív megoldást kínálnak a gazdálkodóknak, kiküszöbölve a vegyszerhasználat szükségességét.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.