2022. 06. 01. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Rákba hajló polipot azonosít a számítógéppel segített kolonoszkópia

Mesterséges intelligencia - Rákba hajló polipot azonosít a számítógéppel segített kolonoszkópia

A rákot megelőző stádiumban levő polipokat detektálja egy új számítógéppel támogatott rendszer, mely jobbnak bizonyul a hagyományos kolonoszkópiánál.

Komoly hasznát lehet venni a mesterséges intelligenciának a betegségek megelőzésében.
 
A számítógéppel támogatott detektálással vagy mesterséges intelligenciával (MI) végzett kolonoszkópiák során 27 százalékkal nőtt az adenoma, azaz rákos és rák előtti állapotban levő polipok kimutatásának általános aránya az átlagos kockázatú betegeknél – mutatott rá egy új tanulmány.
 
A prospektív, randomizált, többközpontú vizsgálatot Aasma Shaukat klinikus-tudós vezette a New York-i NYU Grossman Egészségügyi Iskolában. A tanulmányt a Gastroenterology folyóirat közölte.
 
Amikor mesterséges intelligenciát alkalmaztak a kolonoszkópia szűrése során, a kolonoszkópiánkénti adenoma aránya jelentősen, 22 százalékkal nőtt, 82-ről 1,05-re – világított rá a kutatócsoport. Olvasd el: Vezeték nélküli eszköz lehet sikeres a vastagbél- és végbélrák kezelésében
 
Mesterséges intelligencia - Rákba hajló polipot azonosít a számítógéppel segített kolonoszkópia
Mesterséges intelligencia - Rákba hajló polipot azonosít a számítógéppel segített kolonoszkópia
 
A kutatás azt sugallja, hogy a mesterséges intelligencia hatékony eszköz lehet a gasztroenterológusok és endoszkóposok számára. Beépíthetik azt eljárásaikba, így csökkenthetik a vastagbélben hátramaradt polipok számát, amelyek közül sok a rákot megelőző állapotban lehet.
 
„Eredményeink gyarapítják a szakirodalmat, amely azt mutatja, hogy az endoszkópos eljárások során a számítógéppel támogatott technológia javíthatja az elvégzett vizsgálatok minőségét és a páciensek eredményeit" – mondta el dr. Shaukat gasztroenterológia professzor, a Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztály eredménykutatás-igazgatója.
 
„Számos szoftvertechnológia áll a klinikusok rendelkezésére jelenleg. Ezen erőforrások felhasználása javítja a páciensek ellátását és az általunk orvosként elvégzendő vizsgálatok minőségét” – tette hozzá a professzor.
 
Napjainkban a vastagbéltükrözést tartják a leghatékonyabb tesztnek a vastagbélrák szűrésében és megelőzésében, ugyanis ez az eljárás a korai felismerés révén csökkenti az incidenciát és a halálozást. Ha az orvos az eljárás során rendellenes növekedést vagy polipot észlel, eltávolítja azt, majd végleges diagnózis céljából patológiára küldi a szövetmintát. Olvasd el: Az egykori süteményszkenner már a rák ellen harcol
 
Bár az eljárás hatékony, az eredmények a vizsgálatot végző orvos készségeitől függően változnak, s a becslések szerint a polipok 30 százaléka hiányzik a hagyományos eljárás során.
 
A kutatók a minőség és a hatékonyság javítása végett mesterséges intelligencia platformokkal dolgoznak, amelyek afféle második szemként szolgálnak a szakemberek számára.
 
Számítógéppel támogatott detektálást fejlesztettek ki a vastag- és végbélpolipok azonosítására a nagy felbontású fehér fényes kolonoszkópiás eljárások során.
 
A készülék valós időben elemzi a kolonoszkóp videofelvételét, hogy azonosítsa a potenciális polipokat és a monitoron megjelenő, aggodalomra okot adó területeket - ezeket az endoszkópos szakértő valós időben meg tudja nézni, javítva az eljárás eredményeit.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.