2022. 10. 31. - 09:15

Mesterséges intelligencia - Robotkesztyű készült öntödékbe a kezek védelmére

Mesterséges intelligencia - Robotkesztyű készült öntödékbe a kezek védelmére

Öntödei dolgozók számára készített egy cég robotkesztyűt – az eszköz célja a fogás javítása és természetesen a kezek védelme munka közben.

„Robot” kesztyű készült a dolgozók védelmére: a Waupaca Foundry innovatív adaptív technológiát alkamaz azok számára, akik az öntödében vasöntvényeket csiszolnak kézzel.
 
Az új találmány neve Ironhand. Készítői szerint a kesztyű a világ első puha külső váza, egy exocsontváz, amelyet emberi kézre terveztek és javítja a a fogás erejét, valamint csökkenti az erőfeszítést.
 
A rendszert korábban a vasöntvény-beszállító, Tennessee állambeli Etowah öntésbefejező üzemében próbálták ki, most pedig a wisconsini Marinette gömbgrafitos vasöntödében tesztelik. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Elképesztő az ember mozgása ezzel az exocsontvázzal
 
Mesterséges intelligencia - Robotkesztyű készült öntödékbe a kezek védelmére
Mesterséges intelligencia - Robotkesztyű készült öntödékbe a kezek védelmére
 
A robotrendszer egy, mind az öt ujjat fedő kesztyűből és egy hátizsákban vagy csípőhordozóban hordható tápegységből áll.
 
Akkor aktiválódik, amikor a kezelő a tenyerén és az ujjain elhelyezett érzékelők segítségével mozgatni kezdi a kezét egy feladat végrehajtásához.
 
A Smart Assist funkción keresztül a rendszer megtanulja, hogyan használják az egyes kezelők a kesztyűt – majd a vezérlőrendszert úgy igazítja, hogy biztosíthassa a természetes erőt. A teljes rendszer mindössze 2,72 kilót nyom és a meglévő egyéni védőfelszerelésekkel integrálható.
 
Jelenleg 30 Ironhand rendszert használnak a Waupaca Foundry két üzemében. Az öntödei csapat tagjai szerint a rendszer támogatja a testüket, kényelmes és könnyen kezelhető.
 
Leggyakrabban az öntési-köszörülési és préselési funkcióiban alkalmazzák, ahol a dolgozók ismétlődő feladatokat végeznek és öntvényeket emelnek. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Az alkalmazkodó robot az új kategória
 
A vasöntvény-beszállító további öntödei funkciókra is ki szeretné terjeszteni az Ironhand használatát, így például a fröccsöntő és a magházi részlegekre.
 
Komoly fejlesztéseket végeztek az elmúlt 25 évben a technológia javítása érdekében, hogy kiküszöböljék a kézi öntvényfeldolgozást, ám nem tudják megszüntetni a vasöntvények kezelését a napi munka részeként. Ez a technológia azonban áthidalja a szakadékot a kézi feldolgozás és a teljes automatizálás között – mondta Jon Loken, a cég biztonsági és egészségvédelmi igazgatója.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.