2022. 11. 10. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Robotokkal dolgoztat a Coca-cola dunaharaszti raktára

Mesterséges intelligencia - Robotokkal dolgoztat a Coca-cola dunaharaszti raktára

Több mint kétszer olyan gyorsasággal dolgoznak, mint az emberek – robotok kezdtek el dolgozni a Coca-Cola dunaharaszti gyárában.

Komoly értékű beruházást hajtott végre a Coca-Cola HBC. A gyár a közelmúltban több mint 750 millió forintotból fejlesztette logisztikai folyamatait. Magyarországon ők az elsők az élelmiszeriparban, akik bevetették a mesterséges intelligencia-robotokat.
 
A Dunaharasztiban levő központi raktárban dolgoznak, a túraszedés hatékonyságának növelése érdekében, de a precízebb vevőkiszolgálásban is részt vesznek majd – írta meg a hrportal.hu.
 
A gyár idén 730 millió forintból telepítette a robot picking-et, amely itthon egyedülálló innováció. A túraszedést így már egy, 1000 négyzetméteres területen valósítják meg a robotok, ami a dolgozóktól teljesen el van zárva. Itt készítik össze a gyártósorról befutó termékeket, raklapokra helyezik azokat és befóliázzák. Olvasd el: MI növeli a termelékenységet a Lenovo gyáraiban
 
Mesterséges intelligencia - Robotokkal dolgoztat a Coca-cola dunaharaszti raktára
Mesterséges intelligencia - Robotokkal dolgoztat a Coca-cola dunaharaszti raktára
 
A műveletet három automata robotkar végzi, emellett targoncák és más, kisebb járművek, amelyek szintén termékeket mozgatnak. 
 
A technológia hibátlanul működik. Óránként 6 raklapot állít össze a három robotkar, ami azt jelenti, hogy több mint kétszeres gyorsasággal dolgoznak az emberekhez képest. Egyforma idő alatt lényegében 4 rakodómunkás feladatát végzik el – tudatta a hrportal.hu. Olvasd el: Gyárak, amelyek robotokkal dolgoznak
 
Más-más feladatok végzésére is képes a technológia: hétköznap a már említett túraszedésben segít, hétvégén pedig vegyes raklapot készít össze a cég legnagyobb vevőpartnereinek.
 
A terv az, hogy a robotok a speciális válogatási és csomagolási feladatok 15 százalékát végezzék el több mint 700 millió liter késztermék esetében – ennyi fordul meg ugyanis a raktárban évente a dunaharaszti üzemben.
 
A Coca-Cola hazai gyára nemcsak ezt a digitalizációt alkalmazza azonban, amely támogatja a hatékonyságot. 2020 óta okosszemüveges túraszedést is használnak, ennek alapján végzik a raktári dolgozók hangvezérelt utasításokkal a termék-összekészítést kiszállításra, a vevőpartneri rendelések esetében.
 
A technológia mesterséges intelligenciát alkalmaz, amely javítja a termék-kigyűjtés minőségét, a munkavégzés hatékonyságát pedig mérhetővé, s ezáltal javíthatóvá is teszi. Nem szólva arról, hogy adatokat elemez, s ennek köszönhetően a vállalat további fejlesztéseket hajthat végre rendszerszinten - adta hírül a hrportal.hu.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.