2021. 11. 02. - 08:45

Mesterséges intelligencia - Robotporzó segít, hogy több legyen a pisztácia

Mesterséges intelligencia - Robotporzó segít, hogy több legyen a pisztácia

Pisztáciát porzó robotot alkotott egy izraeli agrártechnológiai startup. A szél beporzásának kiegészítése jelentősen növelte a hozamot egy kaliforniai ültetvényen.

Befejezte új robotporzógépe kísérleteit egy izraeli agrártechnológiai startup. Az Edete Precision Technologies for Agricules a szél általi beporzás kiegészítésével 24 százalékkal növelte a pisztácia-hozamot egy kaliforniai ültetvényen – mindez további 1.850 dolláros hektáronkénti bevételt jelent az átlagosnak mondható amerikai pisztáciatermesztő számára.
 
Az Edete robotizált 2BeTM beporzót készített, mely mesterséges beporzást végez: kis mennyiségű pollent szór szét, melyet szigorúan ellenőriznek és kezelnek a virágzási időszakban.
 
A robot kipróbálása egy több mint 82 hektáros pisztáciaültetvényen zajlott a kaliforniai Sacramentóban. A kísérlet során három érési szakaszt határoztak meg: a még alig termőtől a közepes, illetve a teljesen kifejlett pisztáciákig. Olvasd el: Durván csökkenti a gyomirtó-használatot a mesterséges intelligencia-technológia
 
pisztaciaporzo_1
 
A kísérlet során a beporzási kezelések különböző szintjeit is elemezték. A pilot a szélbeporzás kiegészítése céljából kifejlesztett 2BeTM automata beporzó első tesztjeként szolgált.
 
A cég újszerű rendszerének alkalmazása minden parcellán átlagosan 24 százalékos termésnövekedést eredményezett a kontrollcsoportokhoz képest.
 
Az Edete startup mesterséges beporzási szolgáltatásokat kínálna a kaliforniai pisztáciatermesztőknek - a szolgáltatás el is indulna 2022 áprilisában, amikor a pisztáciavirágzási szezon kezdődik. Olvasd el: Kertekbe kerülhet a díjnyertes permetező robot
 
A vállalat Kaliforniában több ezer hektáros területen tervezi alkalmazni technológiáját a szabadalmaztatott 2BeTM segítségével.
 
A szélbeporzású növények mesterséges beporzása teljesen megváltoztatja a piacot, a termelők számára nagyobb gazdasági megvalósíthatóságot eredményez, növeli és a világ táplálásának lehetőségét. A mezőgazdasági hozamok 24 százalékos növekedése több száz millió dollárral növeli a gazdálkodók jövedelmét – mondta el Keren Mimran, az Edete társalapítója, üzletfejlesztésért és marketingért felelős alelnöke. - A kivételes eredmények optimizmusra adnak okot egy olyan időszakban, amikor a mezőgazdasági szektor a megművelt területek csökkenésével, a globális klímaválsággal, aszályokkal, a növekvő vízhiánnyal néz szembe és az élelmiszerellátást megterhelő természeti katasztrófákkal küzd”.
 
Mimran hozzátette, hogy az elmúlt években a különféle gyümölcsös növények, például a pisztácia, a mogyoró és más szélporzású növények hozama lecsökkent.
 
 
A szélbeporzás során a virágpor a hím növényekről a nőstényekre száll, ami szaporítja a termést, ám - feltehetően az éghajlatváltozás miatt – az utóbbi években a hím és nőstény fák virágzása során egyre növekvő, ún. deszinkronizációs probléma alakult ki, ami alacsonyabb hozamot eredményezett.
 
„Technológiánk nemcsak megállítja ezt a csökkenést, hanem nagymértékben növeli a hozamot is, s ez a jövőben számos mezőgazdasági ágazat kilátásait megváltoztatja” – fejtette ki Keren Mimran.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.