2021. 09. 22. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Kertekbe kerülhet a díjnyertes gyümölcspermetező robot

Mesterséges intelligencia - Kertekbe kerülhet a díjnyertes gyümölcspermetező robot

Koncepciója már nyert elismeréseket – Most a gyümölcspermetező robot új, kompakt változatát mutatta be az azt kivitelező cég.

Új, kompakt változattal rukkolt elő önálló gyümölcspermetező robotjából a GUSS Automation. A vállalat – amely miniGUSS-nak nevezte el a friss verziót -, állítja, hogy a mezőgazdasági ágazatnak ilyen, innovatív permetezőgépre van igénye a szőlőültetvények és nagy sűrűségű gyümölcsösök megfelelő ellátásához.
 
A gép eredeti, forradalmian új változata 2017-ben debütált. A GUSS - mely valójában a Global Unmanned Spray System rövidítése -, számos díjat megnyert, pontossága és hatékonysága okán.
 
Lehetővé tette a gazdák, termelők és gyümölcsöskertekkel foglalkozó vállalkozások számára, hogy csökkentsék a munkaerőt és a rezsiköltségeket, emellett azonban növeljék a pontosságot, a hatékonyságot, a biztonságot és a jövedelmezőséget ezzel az autonóm robottal. Olvasd el: Almát, szőlőt, dinnyét gondot az új japán robot
 
Nagy igény volt rá - Megjelent az önálló permetezőrobot mini változata
Nagy igény volt rá - Megjelent az önálló permetezőrobot mini változata
 
Világszerte igény mutatkozott azonban arra, hogy ezt a technológiai szempontból igen fejlett gépet kisebb változatban is be lehessen szerezni. Így ugyanis a szőlőültetvényeken és a nagyobb sűrűségű gyümölcsöskertekben is jól lehetne használni.
 
A GUSS Automation tehát belefogott a mini GUSS tervezésébe és fejlesztésébe – melynek eredménye a közelmúltbeli bemutatás.
 
Az újdonság a GPS, a LiDAR és a legújabb technológia kombinációját használja - önállóan gördül a sorokban, precízen és hatékonyan permetez.
 
Egy kezelő akár nyolc miniGUSS gépet is felügyelhet - teheti ezt járműről, irodából vagy otthonról. A permetező terméket egy kisegítőkocsi szállítja a robothoz, amikor a mini GUSS jelzi az utántöltés szükségességét.
 
A mini GUSS illeszkedik a keskeny sorokhoz, tehát a kisebb távolság sem jelent gondot neki a fák, növények között. Olvasd el: Eprek alá is bekúszik az új mesterséges intelligencia-robot
 
A 400 literes tartállyal rendelkező gép 3,8 literes Cummins dízelmotort kapott, hogy a keményebb terepekkel is megbirkózzon.
 
Érdekesség, hogy a gyümölcsöskert-permetező cég tulajdonosa, Dave Crinklaw saját vállalkozás keretében kezdett foglalkozni a mezőgazdasági munkaerő hiányával, majd azon kapta magát, hogy válaszokat keres, a megoldás pedig a vezető nélküli gyümölcsös-permetező formájában jött létre.
 
Miután kifejlesztette és bevezette GUSS permetezőgép-flottáját saját egyéni üzletágában, Crinklaw úgy döntött, hogy ezeket a permetezőket minden termelő számára elérhetővé teszi.
 
 
A közelmúltban szállították le a századik GUSS permetezőgépet.
 
A miniGUSS e technológia következő fejlesztése, mely még több terménytípus önálló permetezését oldja meg. Kompakt kialakítása miatt könnyen idomul a szőlőültetvényekhez, nagy sűrűségű gyümölcsösökhöz, bogyós növényekhez vagy éppen a komlóhoz.
 
A GUSS mini változata várhatóan 2022 tavaszán debütál.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.