2020. 11. 11. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Csótányok és gyíkok inspirálták az új robotot

Mesterséges intelligencia - Csótányok és gyíkok inspirálták az új robotot

Nagy sebességű kétéltű robot megalkotásához használták a csótányok és a gyíkok képességeit a kutatók. Ezek az állatok inspirálták az új szerkezetet, mely a vízen is képes szaladni.

Ismét állatok, rovarok képességeit vették alapul a kutatók egy vadonatúj robot kifejlesztéséhez. A Negevi Ben-Gurion Egyetem szakemberei nagy sebességű kétéltű robotot alkottak, melynek mozgását a csótányok és a gyíkok ihlették.
 
A robot képes úszni és szaladni a víz tetején, nehéz terepen pedig mászik.
 
Az AmphiSTAR robotot, illetve vezérlőrendszerének mechanikai kialakítását a napokban mutatták be az IROS (Nemzetközi Konferencia az intelligens robotokról és rendszerekről) elnevezésű konferencia keretében.
 
A prezentációt dr. David Zarrouk, a BGU Gépészmérnöki Tanszék Bioinspirált és Orvosi Robotikai
Laboratóriumának igazgatója, illetve Avi Cohen végzős diák tartotta. Olvasd el: Kicsi, de teljesítményében óriási a csótány ihlette robot
 
Mesterséges intelligencia - Az állatok ihlette robot vízen és nehéz terepen egyaránt remekül halad
Mesterséges intelligencia - Az állatok ihlette robot vízen és nehéz terepen egyaránt remekül halad
 
„Az AmphiSTAR csótányok ihlette, igen kiterjedt mechanizmust használ. Úgy alkották meg, hogy nagy sebességgel fusson a vízen, akár a baziliszkusz gyík - magyarázta Zarrouk. – A robot mezőgazdasági, kutatási, mentési és feltárási alkalmazásokhoz is használható, minden olyan esetben, ahol feltérképezésre és úszásra szükség van.”
 
Az állatok ihlette robot tenyér nagyságú, a laboratóriumban kifejlesztett STAR robotcsalád része. Lényegében egy kerekes robot, amely négy légcsavarral van felszerelve - ezek tengelyei a terpesztési mechanizmus segítségével megdönthetők.
 
A propellerek kerekekként működnek a talaj felett, illetve uszonyokkal a víz felett, miközben úsznak és vízen futnak jelentős, 1,5 m/s sebességgel. Olvasd el: Érkeznek a hiperrealisztikus robot delfinek
 
 
A lebegést két légtartály teszi lehetővé, ez oldja meg az átmenetet is a nagy sebességek között, amikor a vízen lebeg az alacsonyabb sebességű úszáshoz, a kúszástól az úszásig és fordítva.
 
A kísérleti robot ugyanolyan gyorsan tud kúszni a kavicson, a füvön és a betonon, mint az eredeti STAR robot, ám elérheti a 3,6 m/s (3,3 mph) sebességet.
 
Dr. Zarrouk megjegyezte, hogy jövőbeni kutatásaik a robot méretezhetőségére és a víz alatti úszásra összpontosítanak majd. 
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.