2020. 03. 31. - 09:45

Mesterséges intelligencia segít a kambodzsai aknák megtalálásában

Mesterséges intelligencia segít a kambodzsai aknák megtalálásában

Kutatók a mesterséges intelligenciát hívták segítségül a vietnámi háború idején kialakult bomba-kráterek felderítésére Kambodzsában, hogy megleljék a még fel nem robbantakat.

Nagyon sok idő telt el a vietnámi háború (1965-73) óta, ám nyomai a mai napig számos helyen megvannak.
 
Kutatók most a mesterséges intelligencia alkalmazásával azonosítják Kambodzsában a bombakrátereket, műholdas térképek alapján. Abban bíznak, ezzel a módszerrel megtalálhatják mindegyik fel nem robbant bombát.
 
Az új megoldás több mint 160 százalékkal növelte a bombakráterek valódi észlelését a szokásos módszerekhez képest.
 
A modell – miután az Egyesült Államok katonai adatainak nyilvánosságra hozatala megtörtént - azt sugallja, hogy a vizsgált területen lévő bombák 44-50 százaléka valóban felrobbanhat. A kutatók ezt mindenképp meg akarják akadályozni.
 
Bombakrátereket fedez fel a mesterséges intelligencia
Bombakrátereket fedez fel a mesterséges intelligencia
 
Az Ohio-i Állami Egyetem szakemberei mesterséges intelligenciát tanítottak meg arra, hogy a műholdfelvételeken felismerje a vietnámi háború idején kialakult bombakrátereket.
 
A módszerrel a még meg nem talált aknák helye is felderíthető.
 
Természetesen korábban is kutattak már a fel nem robbant bombák és aknák után, ám mint azt Erin Lin, az egyetem munkatársa kifejtette, a korlátozott módszerek nem bizonyultak mindenütt elengedőnek a hatékony megtalálásukra. Így például Kambodzsában sem.
 
Számos esetben olyan helyeken keresték a fegyvereket, ahol nincsenek és fordítva – a baklövések a mesterséges intelligencia használatával elkerülhetők.
 
A vietnámi háború idején 3205 darab bomba hullott le Kambodzsa területére, s szakértők becslései szerint ezek közül legalább 1400, de inkább 1600 nem robbant fel.
 
Mivel az országban ezen a területen földet művelnek az emberek, nagy veszélynek lehetnek kitéve a gazdálkodók.
 
A kutatók a Hold krátereivel ismertették meg az általuk kifejlesztett algoritmust – majd változtattak a programon, hogy a rendszer azonosítani tudja a kisebb, illetve fűvel takart krátereket is.
 
A mesterséges intelligencia képes figyelembe venni, mekkora egy bombakráter, milyen a színe és egyéb tulajdonságairól is ad információt.
 
Az eredmények máris előrelépést mutatnak: az MI átvizsgált 100 négyzetkilométert, s a kambodzsai Kampong Trabaek városa mellett 177 kráterből 157-et beazonosított.
 
Mindez 89 százalékos pontosságot jelent a mesterséges intelligencia munkájában. Talált azonban olyan krátereket is, melyeket nem bomba vájt ki – ezek téves találatnak számítanak.
 
Az aknamentesítés igen költséges és rengeteg időt igénybe vevő dolog, ezért a kutatók bíznak benne, hogy a mesterséges intelligencia segítségével mielőbb jóval hatékonyabb munkát végezhetnek, mint a korábbi módszerekkel.
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.