2023. 10. 30. - 10:45

Mesterséges intelligencia segítségére támaszkodnak a humanitárius szervezetek

Mesterséges intelligencia segítségére támaszkodnak a humanitárius szervezetek

A technológia a humanitárius munkát is támogatja. Az UNICEF és az Orvosok Határok Nélkül szervezet életek megmentésére használja a mesterséges intelligenciát.

A humanitárius szervezetek munkájuk javítása érdekében fektetnek be a mesterséges intelligenciába. Az UNICEF és az Orvosok Határok Nélkül szervezet életek megmentésére használja fel.
 
De hogyan is támogathatja a társadalmi szolidaritást, a humanitárius munkát az MI?
 
A mesterséges intelligencia lényegében végtelen számú feladatra alkalmazható. Megválaszolhatja kérdéseinket, képeket készíthet, vagy akár virtuális barátot is létrehozhat nekünk.
 
A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága 2019-ben kezdte használni az MI-t gyalogsági aknák hatékonyabb felderítésére. Korábban a humán szakértők egyedül elemezték az aknafelderítő drónok infravörös felvételeit, ami időigényes és pontatlan folyamat volt.
 
Mostanra a mesterséges intelligencia segíti a kezelőket a gyanús képek közvetlen megjelölésével, amellyel jelentős időt takaríthatnak meg – tudatta az euronews.com. Olvasd el: Megállíthatja a mesterséges intelligencia a vallásos háborúskodást? 
 
Mesterséges intelligencia segítségére támaszkodnak a humanitárius szervezetek
Mesterséges intelligencia segítségére támaszkodnak a humanitárius szervezetek
 
Olyan az egész, mintha az elemzőnek ezer asszisztense lenne – fogalmazott Erik Tollefsen, a projektért felelős Vöröskereszt Fegyverszennyezési Osztály igazgatója.
 
A fenti, konkrét esetben a Vöröskereszt több ezer, már kategorizált infravörös képpel látta el a számítógépet - így az képes megjegyezni az összes lehetséges helyzetet és önállóan felismeri az aknák jelenlétét, méretét, típusát és pontos helyét. Emögött a gépi tanulás áll. Olvasd el: Segíthet felismerni a vírusokat a mesterséges intelligencia, mielőtt elterjednének
 
Más módon is segít azonban az MI. Az Orvosok Határok Nélkül alapítvány 2023 óta teszteli az AI4CC nevű projektet, melynek célja javítani a méhnyakrák diagnózisának pontosságát olyan távoli területeken, mint az afrikai Malawi.
 
Ezekben a régiókban a betegség azonosítása az erőforrások hiánya miatt bonyolult. Számos nő kapott negatív tesztet és megnyugodva hagyta el az orvos rendelőjét, még akkor is, ha valójában már voltak rákos elváltozásai, ám ezeket a kezelő nem ismerte fel - évente ezrek haltak meg emiatt.
 
A mesterséges intelligencia azonban több mint 90 százalékos pontossággal képes felismerni a léziók jelenlétét a számítógép által rögzített és osztályozott képeknek köszönhetően. Sőt, a kolposzkópoknak nevezett méhnyak-elemző műszerekbe is telepíthető – írta az euronews.com.
 
A humanitárius szervezetek sokféle módon használhatják az MI-t a lakosság védelmére és életminőségének javítására.
 
Lehetséges például a természeti katasztrófák pontosabb előrejelzése a közösségek védelme és a szükségleteinek előrejelzése érdekében – ilyen például a Google Flood Hub.
 
Az UNICEF egyébként az Európai Űrügynökséggel (ESA) együttműködve mesterséges intelligencia modelleket fejlesztett ki a szubtrópusi országokban előforduló betegségek, például a Dengue-láz előrejelzésére és leküzdésére is – írta meg az euronews.com.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.