2021. 06. 22. - 09:30

Vissza kellett fordulnia a mesterséges intelligencia-hajónak

Vissza kellett fordulnia a mesterséges intelligencia-hajónak

Megszakította Föld körüli útját a személyzet nélküli, mesterséges intelligencia-vezérelt hajó, melynek az a célja, hogy megismételje a híres Mayflower 400 évvel ezelőtti átkelését az Atlanti-óceánon.

Az angliai Plymouth-ból indult hosszú útjára 2021 júniusa közepén a Mayflower autonóm hajó, amelynek az Egyesült Államokbeli Massachusetts-ben kellett volna kikötnie az 5.630 kilométeres út után.
 
A személyzettel nem rendelkező, mesterséges intelligencia-vezérelt járművet azért hozták létre, hogy megismételje a Mayflower hajó 400 évvel ezelőtti átkelését az Atlanti-óceánon.
 
Az MI-hajót azonban most vissza kellett fordítani, a projekt vezetői szerint „kisebb mechanikai probléma” miatt, amelyet fel kell mérni és kijavítani. Olvasd el: Vízre szállt a mesterséges intelligencia-hajó
 
Visszafordult a mesterséges intelligencia-hajó, de újra elindul majd
Visszafordult a mesterséges intelligencia-hajó, de újra elindul majd
 
Reményeik szerint az új Mayflower Egyesült Államokba utazása körülbelül három hétig tartott volna. A 15 méter hosszú, napelemekkel működő trimarán ugyanis akár 10 csomó (20 km/óra) sebességre is képes, a fedélzeti mesterséges intelligencia (MI) navigálásával halad. Hat kamera és 50 szenzor információi segítik.
 
A hajónak június 18-án támadtak gondjai, ezért visszafordult Plymouth-ba.
 
„Kisebb mechanikai probléma akadt, amelyet bármely hajón előfordulhatna – mondta Brett Phaneuf projektigazgató. – Ez azonban annyira korlátozta a sebességet, hogy a visszatérés ésszerű ötlet volt.” 
 
Hozzátette ugyanakkor, hogy a mesterséges intelligencia-rendszerek egyébként tökéletesen működtek. Olvasd el: Önjáró csónakok bukkantak fel Amszterdamban
 
Kivizsgálják a problémát, megjavítják és a hajó újra elindulhat.
 
Az új Mayflower útnak indulása számos, végrehajtott kísérletet követett. Ám nemcsak a 400 évvel ezelőtti út megismétlése a célja - a tengeri élővilágra vonatkozó adatgyűjtés és a műanyag hulladékból történő mintavétel is.
 
A 2020-as verzió alumínium kompozitból készült, dízelgenerátorral van felszerelve, amely napelemes akkumulátorokkal rendelkezik.
 
A hajót azért hozták létre, hogy bemutassa a technológia fejlődését, mely évszázadokkal később lehetővé tett egy újabb utat az Új Világ felé.
 
Az eredeti Mayflower 30 méter hosszú volt, hármas árbocú vászonvitorlákkal rendelkezett. Három csomó (6 km/óra) maximális sebességgel haladt, 102 utast szállított, plusz a 30 fős személyzetet.
 
Plymouthtól a massachusettsi Cape Codig tartott az útja, ám 1620-ban ez a hajó még 2 hónapon át haladt a tengeren, hogy megtegye azt.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.