2020. 07. 05. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Szendvicskészítő robotok állnának szolgálatba

Mesterséges intelligencia - Szendvicskészítő robotok állnának szolgálatba

Automatizálná a szendvicsek készítését egy amerikai cég. Olyan mesterségesen intelligens robotokra szakosodott, amelyek képesek vágni és megtölteni a kenyereket.

Hamarosan akár robotok is készíthetik a szendvicseket. Az amerikai székhelyű Grote cég e hagyományos étel készítésének automatizálására specializálódott. Egészen a közelmúltig a szendvicsek alját és felső részét kézzel rakták össze. A Grote most ezt a folyamatot tenné önállóvá, a Stäubli TX2-60 HE hattengelyű robot használatával, amelyet mosni is lehet. 
 
Egy szendvics megtöltése nem különösebben megerőltető feladat - kivéve, ha ipari méretekben kell végezni azt, például ezer szendvicset szükséges elkészíteni óránként. Olvasd el: Tojást sütni is megtanult az új robot
 
Az alapanyagok – így a kolbász, sajt, paradicsom és saláta szeletek - nehézkesen kezelhetők, az összeállítás több lépésből áll, s ezek persze változhatnak is aszerint, milyen ízesítésűek az egyes termékek.
 
Küszöbön áll a szendvicskészítés teljes automatizálása robottal
Küszöbön áll a szendvicskészítés teljes automatizálása robottal
 
Ebben látta meg a lehetőséget egy amerikai vállalkozás, mely határozott erőfeszítéseket tesz a folyamat további automatizálása érdekében. Eredetileg 1972-ben alapították Ohio államban, s a Columbus Grote Company világhírnevet szerzett magának a szendvicskészítés terén.
 
Gépeik közé tartoznak a szeletelők, melyekkel a töltelékeket lehet vágni – például a sonkát, sajtot és a kolbászt -, de van kenyéradagoló és vágó, valamint adagoló félig folyékony fűszerek és nedves saláták részére is. Vágó eszközöket alkalmaznak a szendvics végső formájának kialakítására is.
 
A Grote az élelmiszer-feldolgozás ezen a területén technológiai vezetőnek számít. A rendszereket mindig a felhasználók egyedi igényeihez igazítják. A cég azonban időről-időre új ötleteket tesztel, s továbbfejleszti azokat a sorozatgyártási készség szakaszába.
 
Legújabb innovációjuk a robot szendvicskészítő, amelynek neve magáért beszél – s már most komoly figyelmet keltett fel az iparban. Olvasd el: emberi csontok vágására is kész az új orvosi robot
 
Hogyan működik a robot?
 
A Stäubli TX2-60 HE-t úgy kell elképzelni, hogy a futószalag közepén egy hattengelyes robot tevékenykedik. A szállítószalag a szendvicseket úgy adja át neki, hogy a két fél külön van. Az alsó szelet vajjal és töltelékkel töltött, míg a felső szelet csak vajas. A robot felveszi a felső szeletet és ráteszi az alsóra. A szendvics innentől egészet alkot.
 
A robot ezután megfordítja 45 fokban és átlósan elhelyezi a szállítószalagon. Az étel haladni kezd az utolsó állomás felé halad, ahol félbe vagy negyedre vágják, az elvárás szerint – vagyis vízszintesen, átlósan vagy egyéb módon, s már készen is áll a csomagolásra.
 
A robot segítségével így 60 szendvicset készítenek el percenként, sávonként, vagyis a termelést megdupláznák. A korábban manuálisan végrehajtott művelet mostantól automatizált.
 
A robot speciális fogó karját a Grote fejlesztette ki. Ennek segítségével képes profin kezelni a szendvicseket.
 
Természetesen, a teljes gyártósor megfelel a higiéniai tervezés alapelveinek. Az összes él lekerekített, s nincs holt tér, ahol a törmelék felhalmozódhat. A szendvicsgyártó cég így a legkeményebb tisztítási eljárásokat is alkalmazhatja.
 
Kíváncsian várjuk, hogy a szendvicskészítő robotot mikor dobja piacra az amerikai cég. Mint azt Bob Grote, a cég vezetője elmondta: meggyőződésük, hogy a robotika a jövőben nagy szerepet játszik majd az automatizált élelmiszer-előállításban. Ebben a tekintetben úttörőnek tekintik magukat és az elvet alkalmazni kívánják más területeken is, például a fagyasztott pizzák töltése és kezelése terén.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.