2020. 06. 08. - 10:00

Mesterséges intelligencia: tojást sütni is megtanult a robot

Mesterséges intelligencia: tojást sütni is megtanult a robot

Mérnökök egy csoportja omlettet készíteni tanított meg egy robotot, kezdve a tojás feltörésétől az étel teljes elkészítéséig. A mesterséges intelligencia-kísérlet eredménye egy meglehetősen jó reggeli lett.

Immár tojást készíteni is tud egy újonnan kifejlesztett robot. A Cambridge-i Egyetem mérnökeinek egy csoportja a Beko háztartási készülékeket gyártó vállalattal fogott össze, s alkalmazta a gépi tanulás módszerét, hogy megtanítson egy robotot az igencsak szubjektív ízlésre.
 
Az IEEE Robotics and Automation Letters mutatta be az eredményeket, a robotikáról és automatizálásról szóló IEEE Nemzetközi Konferencia (ICRA 2020) részeként.
 
A főzni tudó robotot évtizedekkel ezelőtt elképzelték már a sci-fi szerzők, futuristák és tudósok. Mára a mesterséges intelligencia technológiák olyan mértékben fejlődtek, hogy egyes cégek megalkották a robotséf prototípusát – bár jelenleg egyik sem elérhető a kereskedelemben és egyelőre jócskán lemaradnak az ember mögött tudásukat tekintve. Olvasd el: küszöbön az élelmiszer-szállító robotok?
 
Egy robot már korábban próbálkozott omlett-készítéssel
Egy robot már korábban próbálkozott omlett-készítéssel
 
„A főzés egy igen érdekes probléma a robotikusok számára, mivel az ember sosem lehet teljesen objektív, ha ételekről van szó – vagyis kérdéses, tudósként hogyan értékelhetjük, jó munkát végzett-e a robot?” – tette fel a kérdést dr. Fumiya Iida, a kutatás vezetője, a Cambridge-i Mérnöki Tanszék munkatársa.
 
Megtanítani egy robotot az étel elkészítésére kihívást jelentő feladat - komplex probléma annak manipulálása, a számítógépes látás, az érzékelés és az ember-robot interakció összehangolása a megfelelő végtermék előállításakor. Olvasd el: jóval előbb munkába állhatnak a robotok?
 
Emellett az étel ízének megítélése személyről személyre változó. A főzés minőséget követelő feladat, miközben a robotok főként kvantitatív feladatokat képesek jól elvégezni. Az íz nem egységes dolog, tehát nem léteznek univerzális megoldások.
 
Speciális eszközök kifejlesztésére van szükség a robotok számára egy étel elkészítéséhez.
 
Más kutatócsoportok már képeztek ki robotokat sütik, palacsinta és akár pizza készítésére is, ám ezeket a robotséfeket nem optimalizálták a főzésben jelenlevő, számos szubjektív változóval.
 
A tojásos ételek, omlettek például régóta egyfajta tesztnek számítanak a kulináris képességek terén.
 
„Az omlett egyike azoknak az ételeknek, melyeket könnyű elkészíteni, de nehéz jól megcsinálni mondta Iida. – Ezért gondoltuk úgy, hogy ideális teszt lenne a robotséf képességeinek javítására, az íz, textúra, illat és megjelenés optimalizálására.”
 
A Beko-val együttműködve Iida és kollégái megtanították a robotséfet omlettet készíteni, attól kezdve, hogy feltöri a tojásokat, az étel teljes befejezéséig. Az Iida csapata által kifejlesztett gépi tanulási technika az ún. Bayesian következtetés statisztikai eszközt használja, hogy a lehető legtöbb információt kinyerjék a korlátozott mennyiségű adatmintából.
 
„A másik nagy kihívás az emberi ízlés szubjektivitása volt – mondta a kutató. - Ki kellett igazítanunk a gépi tanulási algoritmust - az úgynevezett kötegelt algoritmust -, hogy a kóstoló emberek inkább összehasonlító, nem pedig egymást követő értékelések alapján nyújtsanak információkat.”
 
Az omlett valójában nagyon ízletes lett. Sokkal jobb, mint amit vártak – vallotta be Iida.
 
Az eredmények azt mutatják, hogy a gépi tanulás felhasználható az élelmiszer-optimalizálás számszerűsíthető javítására. Ez a megközelítés pedig könnyen kiterjeszthető több robotszakácsra is. További vizsgálatra van még szükség az egyéb optimalizálási technikák és életképességük feltárása céljából – mondta el a kutató.
 
Dr. Graham Anderson, a Beko cambridge-i központjának vezetője hozzátette, hogy a Beko szenvedélyesen tervezi a jövő konyháját és hisz a robotikai alkalmazásokban, melyek annak kulcsfontosságú részei lehetnek.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.