2021. 03. 05. - 08:37

Mesterséges intelligencia: támogatást kapott a Pfizer a gyógyszerkutatásokhoz

Mesterséges intelligencia: támogatást kapott a Pfizer a gyógyszerkutatásokhoz
A gyógyszeripar területén az Iktos neve a mesterséges intelligencia alapú kutatások miatt vált ismertté, a vállalat pedig március elején bejelentette, hogy együttműködésre lépett a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártójával, többek között a koronavírus elleni vakcina egyik kifejlesztőjével, a Pfizerrel.

Az Iktos bejelentése szerint az Iktos Artificial Intelligence (mesterséges intelligencia) technológiáját a Pfizer kismolekulájú felfedező programjaiban fogják alkalmazni, méghozzá de novo tervezéshez, azaz újonnan előállított készítményeknél.

Az elmúlt években a mesterséges intelligencia algoritmikus képessége és számítási teljesítménye jelentős fejlődésen ment keresztül, ami innovatív megközelítéseket tett lehetővé a kismolekulájú gyógyszertervezésben. Az Iktos ezen erőfeszítések élvonalába lépett elő, és generatív modellezési technológiáját számos gyógyszerészeti és biotechnológiai céggel folytatott együttműködésben alkalmazta. A technológia kulcsfontosságú szempontja, hogy a kémiai tér feltárását in silico (számítógépes szimuláció során folytatott kísérlet eredményeként született) vegyületek előállításával végzik, méghozzá a program végpontjainak korlátain belül, és nem a vegyületek alkotórészeinek átvizsgálásával.

A Pfizernél a mesterséges intelligencia tökéletesíti a gyógyszergyártást
A Pfizernél a mesterséges intelligencia tökéletesíti a gyógyszergyártást


A Pfizer az Iktos generatív modellezési technológiáját alkalmazta a kismolekulájú programokban. "A Pfizer aktívan érdeklődött a de novo tervezés iránti mesterséges intelligenciával kapcsolatban, és örömmel léptünk együttműködésre az Iktosszal azért, hogy számos programunkon felhasználhassuk az MI technológiákat" - mondta Charlotte Allerton, a Pfizer orvostechnikai tervezésének vezetője.

2021 elején az Iktos kiadta a Makya nevet viselő, többparametrikus optimalizáláshoz generált, mesterséges intelligencia által vezérelt, de novo tervezésű szoftvert, amely SaaS (Software as a Service) platformként, illetve az ügyfél telephelyén vagy az ügyfél virtuális magánfelhőjében is hozzáférhető. A Makya felhasználóbarát kezelőfelülete lehetővé teszi, hogy gyógyszerészeti vagy számítási vegyészek egyszerűen, gyorsan és hatékonyan használhassák. Sőt, a Makya Python-csomagként is működtethető a Jupyter-notebookok felületén keresztül.

"Büszkék vagyunk arra, hogy együtt dolgozhatunk a Pfizerrel, és hogy a tudósaik a korai felfedező programjaikban használják a szoftverünket" - mondta Yann Gaston-Mathé, az Iktos társalapítója és vezérigazgatója.

"Fő célunk, hogy technológiánkat a gyógyszer-feltalálással foglalkozó tudósok kezébe adjuk, akik mély ismeretekkel rendelkeznek, valamint ismerik a felfedezési programjaikat. Kombinálva a Pfizer gyógyszer-kifejlesztés terén szerzett tapasztalatait az algoritmikus és adattudományi know-how-junkkal, úgy gondoljuk, hogy a mesterséges intelligencia a gyógyszerek előállítása során komoly javulást eredményezhet, továbbá jobb esélyeket biztosíthat a fejlődésre is" - tette hozzá a szakember.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.