2020. 12. 05. - 08:00

Blokklánc-alapú drónok segíthetnek a vízszennyezés elleni harcban

Blokklánc-alapú drónok segíthetnek a vízszennyezés elleni harcban

Környezettudatos drónok járulhatnak hozzá a vízszennyezés elleni küzdelemhez – ami jó hír, tekintve, hogy a világ csaknem egyharmadának nincs hozzáférése a friss vízhez.

A világ lakosságának majdnem egyharmada nem jut hozzá friss vízhez – állítja az Egészségügyi Világszervezet.
 
Mint azt az ENSZ 2020-as, a világ vízellátásáról és az éghajlatváltozásról szóló jelentése bizonyítja, 2050-re a vízfogyasztás 20-30 százalékos növekedésére lehet számítani, melyet az egész világon folyamatosan növekvő népességnövekedés és ipari fejlődés ösztönöz.
 
A víz szennyezettsége azonban súlyos fenyegetést jelent az emberekre és a vízi élővilágra nézve, ezt nagymértékben bizonyítja a Kamcsatka partján, 2020 szeptemberében bekövetkezett ökológiai katasztrófa is.
 
Irak fő kikötője - az ország legnépesebb városa -, Basra is saját környezeti katasztrófájához közeledik. A csatornák, amelyek a bolygó egyik legforróbb városán haladnak keresztül, folyamatosan szennyeződnek – pedig ez a friss víz egyetlen forrása a lakók számára. Olvasd el: Gyógyszerszállító drónok emelkednek a levegőbe
 
Drón-rajokkal ellenőrizhetik a vizek szennyezettségét a közeljövőben
Drón-rajokkal ellenőrizhetik a vizek szennyezettségét a közeljövőben
 
Az egész világon jellemző azonban a vízminőség szisztematikus ellenőrzésének hiányával kapcsolatos probléma.
 
S még ha végeznek is ilyen méréseket, a lakosságnak még mindig nincs módja tudni, mi az elemzés eredménye – ugyanis ez az információ soha nem áll rendelkezésre nyílt forrásokon keresztül. Vannak kivételek, ám az adatok hitelessége akkor sem garantálható.
 
A tudósok szerint a robotok és a drónok a legjobb megoldást jelentik a víz összetételének és szennyezettségének hatékony ellenőrzésére, illetve kezelésére.
 
Ennek magyarázata az, hogy a közvetlenül a dróneszközről továbbított információ általában megbízható, hiszen manuálisan nem változtatható meg. Olvasd el: Érkezik az új intelligens permetező drón
 
Itt kerül képbe az Ethereum blokklánc intelligens infrastruktúrájával. Előnyei kihasználásával az oroszországi, szentpétervári és toljatti robotikai fejlesztők csoportja Robonómiai hálózat elnevezésű, nyílt forráskódú platformot alkotott meg, mely lehetővé teszi az ökológiai megfigyelő szolgáltatások telepítését - önálló autonóm eszközökkel, vagyis drónokkal.
 
A platformjuk lehetővé teszi, hogy az egyedi digitális aláírással bíró, kijelölt protokoll szerint működő drónok beépített érzékelőkön keresztül és függetlenül értékelhessék a víz kémiai összetételét, az alábbi paraméterek szerint: pH, oxigénszint, vezetőképesség, hőmérséklet és a különböző elemek egyéb mutatói.
 
A projekt egy decentralizált hálózat ötletén alapul, melyben az érzékelőkkel felszerelt eszközök adatokat gyűjtenek, majd megosztott főkönyvbe küldik azokat, biztonságos tárolás céljából.Más szóval a blokklánc és a decentralizált, önállóan kezelt drón-infrastruktúra kollektív intelligenciájának ötvözéséről van szó, mely a probléma többszintű megoldásával kecsegtet.
 
Olyan drónok rajáról van szó, amelyek közös ellenőrzést végeznek és egymás eredményeit is ellenőrzik, annak érdekében, hogy kiküszöböljék a hamis riasztásokat, hiteles és pontos adatokat szolgáltassanak.
 
Miután az adatokat megkapták, az IPFS és az Ethereum blokklánc technológiákat alkalmaznak az adatok biztonsága érdekében. Az első garantálja, hogy az információk változatlanok maradnak, míg a második az adatokat összegyűjtő érzékelőkön tárolja az információkat és azok nyilvántartásba vételének idejét. Olvasd el: Drón méri fel a károkat hurrikán után
 
Ezenkívül az egyenrangú hálózatban kombinált érzékelőknek nincs egyetlen meghibásodási pontja - nyílt forráskódú hozzáféréssel rendelkeznek az adatokhoz. Így az ezen eszközökről kapott adatok nem módosíthatók, de harmadik fél könnyen ellenőrizheti őket.
 
Hála az egyes drónok elektronikus aláírásának, minden későbbi drónmozgás és annak helye az adott időszakban biztonságosan tárolódik az Ethereum blokkláncon.
 
A rajokhoz hasonló, megerősített drón-irányítási elv alkalmazásának számos előnye van. Lehetővé teszi a környezet általános állapotának hatékonyabb áttekintését, mivel a méréseket több eszköz végzi a kijelölt területen.
 
Ez lehetővé teszi a szakemberek számára a pontosabb vízszennyezési térképet készítését, miközben a drónok meghibásodás esetén helyettesítik egymást - s folyamatosan ellenőrzik az összegyűjtött adatokat a félreolvasások miatt.
 
A megoldás egyébként utat nyit a korábban nem elérhető eszközök alkalmazásához a környezet-monitorozás, a logisztika, a gyártási folyamatok és az okos városok jövőjét alkotó egyéb területek öko-monitorozása terén.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.