2020. 10. 19. - 09:50

Mesterséges intelligencia - Terjeszkedik a sofőr nélküli robotaxi

Mesterséges intelligencia - Terjeszkedik a sofőr nélküli robotaxi

Szélesebb körben hozzáférhető lett a Waymo önvezető technológiával működő robotaxi – a járműből egyre több jelenik meg az amerikai Phoenixben.

Újult erővel robbant be a piacra a Waymo, mely a Google-hez tartozó Alphabet önvezető jármű technológiai egysége. Újrakezdte és bővítette is sofőr nélküli robotaxi szolgáltatását, mely immár egyre elérhetőbb Phoenixben.
 
A Waymo One utazási szolgáltatás jelenlegi tagjai mostantól hozzáférhetnek a vezető nélküli robotaxihoz – de néhány hét múlva ezt megteheti bárki, aki letölti a Waymo alkalmazást. Olvasd el: Ütközéskerülést és biztos navigációt garantál a mesterséges intelligencia
 
Figyelemreméltó változás, hogy az utasok mostanra magukkal hozhatják a családtagokat és a barátokat is – noha érdekesnek ígérkezik, miként terjeszkedik majd a szolgáltatás a Covid-19 járvány idején. A korábbi önkéntesek azonban végre beszélhetnek a kiemelkedő tapasztalatról.
 
Egyre terjeszkedik a Waymo önvezető robotaxi
Egyre terjeszkedik a Waymo önvezető robotaxi
 
Azoknak ugyanis, akik kipróbálták a robotaxit, titoktartási megállapodást kellett aláírniuk – még azelőtt, hogy elindultak volna az autonóm járművekkel. A Waymonak tehát igencsak biztosnak kell lennie a technológiájában, ha megengedte, hogy mindenki beszámolhasson élményeiről.
 
A nagyérdeműnek azonban még mindig várnia kell egy kicsit a járművekre – a Waymo ugyanis elsőként azoknak biztosít hozzáférést, akik már kipróbálták az önvezető kocsikat.
 
„A közeljövőben már 100 százalékosan vezető nélküliek lesznek a járműveink - szögezte le a Waymo vezérigazgatója, John Krafcik.- Arra számítunk, hogy új, vezető nélküli szolgáltatásunk rendkívül népszerű lesz, s külön meg szeretnénk köszönni a türelmet azoknak, akik használják őket, valamint, hogy a rendelkezésünkre álltak egy kereslet kielégítésének elősegítésében”.
 
Krafcik hozzátette: később, de még ebben az évben, miután befejezték az első sor és a hátsó utastér közötti elválasztások hozzáadását a jármű higiéniája és biztonsága érdekében, képzett járművezetővel is bevezetik a túrákat, mely nagyobb földrajzi terület kiszolgálását teszi lehetővé. Olvasd el: Önjáró hajók figyelhetik a menekülteket
 
A Waymo önálló járművei az arizonai Phoenix 100 négyzetkilométeres körzetében működnek, de a teljesen vezető nélküli túrák 50 négyzetkilométeres területen zajlanak majd Chandler, Tempe és Mesa külvárosában.
 
A cég már 2017 eleje óta teszteli autonóm járműveit Phoenix-ben.
 
A Waymo One 2018 decemberében jelent meg, de mindegyik járművet felszerelték biztonsági vezetővel, aki ember volt - s a szolgáltatás csak egy kis csoportra korlátozódott.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.