2021. 06. 08. - 07:55

Mesterséges intelligencia - A permetező drónt már Ukrajna is kipróbálta

Mesterséges intelligencia - A permetező drónt már Ukrajna is kipróbálta

Óránként 16 hektárnyi őszi árpát képes permetezni a XAG nevű drón, melyet most Ukrajnában is leteszteltek az illetékesek.

Immár Ukrajna is kipróbálta a permetező drónok hatékonyságát: a teszt alapján a XAG névre keresztelt dróntípus permetezőkkel és 20 literes folyadéktartállyal felszerelve 16 hektárnyi őszi árpát képes lepermetezni 1 óra alatt.
 
Ezt a mezőgazdasági drónt 2020 vége óta már kínálják is az országban. A XAG a DroneUA vállalattal együttműködve terjeszti drónjait és robotjait, amelyek képesek magokat vetni, növényeket permetezni és műtrágyát szórni.
 
A DroneUA csapata Ukrajna egyik legnagyobb mezőgazdasági üzemével, az Agro-Regionnal tartott bemutatót 2021 áprilisában. Ennek keretében értékelték a XAG mezőgazdasági drónok hatékonyságát őszi árpával bevetetett mezőkön, a kijevi Velyka Oleksandrivka falu közelében. Olvasd el: Permetező drónt vet be a gyomok ellen Ausztrália
 
A XAG drónok hatékonyságát már többször demonstrálták másutt is
A XAG drónok hatékonyságát már többször demonstrálták másutt is
 
Megbizonyosodtak a fent már leírt hatékonyságról, de kipróbálták az ún. rajrepülési módot is három XAG drónnal: 43 hektárnyi őszi árpát tudtak kezelni, teljesen automatikusan, 53 perc alatt, a kis drónflottával.
 
A bemutató megváltozhathatja az ukrán gazdák szemléletét a drónokkal kapcsolatban – mondta el Volodimir Kravcov, az agrorégió operatív igazgatója. Hozzátette: még sosem látott drónokat a permetezés ipari eszközeként használva, ez a demonstráció azonban hűen mutatja hatékonyságukat, s segíti a mezőgazdasági drónok bevezetését. Olvasd el: Rengeteg vizet spórolnak meg a locsoló drónok
 
Az ukrán kormány 2020-ban új földreform-törvényt fogadott el, amely véget vet a szántóföldek értékesítési moratóriumának. Az elmúlt húsz évben a mezőgazdasági termelők és vállalkozások csak a földbérletektől függően tudtak termeszteni növényeket.
 
2021 júliusától azonban a mezőgazdasági földterületeket el is lehet adni ukrán állampolgároknak. Ez a XAG szerint ösztönzi majd a gazdákat, hogy növeljék gabonaültetési területeiket, s akár az innovatív technológiákba, gépekbe is befektessenek.
 
A helyi kormány egyébként új finanszírozási politikákat és oktatási programokat is megvalósít a drónok mezőgazdaságban történő felhasználásának fokozására: a DroneUA támogatásával az XAG mezőgazdasági drónok teljes biztosítási fedezettel lesznek bérelhetők Ukrajnában.
 
Ezzel elérhetőbbé teszik őket a gazdák számára. A XAG szerint az ország bruttó mezőgazdasági termelésének közel 45 százalékát a kistermelők adják. Olvasd el: Megjött az orosz mezőgazdasági robot
 
Szakértők abban bíznak, hogy az intézkedések a fiatalabbak számára is vonzóbbá tehetik a mezőgazdaságot. Mint Valerij Iakovenko, a Drone UA társalapítója elmondta, tanfolyamot indítanak a pilóta nélküli permetezési megoldásokról, s szeretnék kinevelni a következő gazdálkodó generációt.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.