2021. 05. 09. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Permetező drónt vet be a gyomok ellen Ausztrália

Mesterséges intelligencia - Permetező drónt vet be a gyomok ellen Ausztrália

Újabb technológiai vívmány segít a mezőgazdaságban: Ausztrália permetező drónokkal védekezik egy afrikai származású gyomnövény ellen.

Ismét egy újabb dróntípussal dolgoztatnak a földeken: XAG permetező drónokat vetettek be az ausztrálok egy nagy mennyiségben terjedő, afrikai gyomnövényfélével szemben. 2021 márciusa óta végeznek kísérleteket a drónok precíziós permetezéssel és újratelepítéssel szembeni hatékonyságának vizsgálatára.
 
Ez az afrikai gyomnövény egyike a leginvazívabb gyomfajoknak - Dél-Afrikából származik és a 20. században hozták be Ausztráliába. Olvasd el: Svájcban már elérhető az elektromos gyomláló
 
Rendkívül gyorsan elszaporodhatnak egy legelőn, ahol gyakorlatilag átvehetik az uralmat, mert értéktelenné tehetik a földet: az őshonos növényeket eltörlik, míg az állatoknak más helyet kell keresniük.
 
Gyomnövény-permetezésre vetették be az új XAG-drónokat Ausztráliában
Gyomnövény-permetezésre vetették be az új XAG-drónokat Ausztráliában
 
Minimális vegyszerhasználat
 
A XAG Australia partneri viszony hozott létre az Upper Snowy Landcare jótékonysági szervezettel, mely az afrikai gyomnövényt kontrolláló programot vezeti.
 
Ezt követően XAG drónflottát engedtek ki az érintett, fertőzött legelőkre, hogy lepermetezzék a gyomokat. A projekt célja autonóm robotok alkalmazása a gyomirtó szerek használatának minimalizálás érdekében, illetve azért, hogy a tájat helyreállítsák és újra egészséges lehessen, ne szaporodjon rajta afrikai gyomnövény.
 
A szakemberek három kísérleti helyszínt hoztak létre, a gyomfajta által nagymértékben uralt ausztráliai Új-Dél-Wales Monaro régióban. Az XAG drónok pilótái távérzékelő drón segítségével térképezték fel okostelefonon a mezőket, hogy az összes gyomnövényes foltot azonosítsák. Olvasd el: Megjósolja az ártalmas feketefű növekedését az algoritmus
 
Az első helyszínen gyomirtóval megpakolt XAG mezőgazdasági drónokat alkalmaztak szelektív permetezésre a foltokban jelenlévő gyomok ellen.
 
A második helyen fás ültetvénysorok között vetették be a drónokat, hogy eltávolítsák a gyomokat, amelyek egyébként versenybe szállnának a vízért és a tápanyagokért.
 
A harmadik helyszínen a gyomokat mechanikusan levágták, majd a speciális sugárzó tartozékkal ellátott drónok egyenletesen szórták és ültették helyükre az őshonos fűmagokat és cserjéket, hogy újratelepítsék a csupasz talajt.
 
Ennek célja elősegíteni az egészséges legelők létrehozását, valamint elnyomni a szívós gyomokat, hogy ne alakuljanak ki újra.
 
A kísérletek során az XAG mezőgazdasági drónok 16 literes folyadéktartállyal és nagyon alacsonyan repültek, hogy a kiválasztott célterületet megfelelő adagokkal és pontosan permetezzék.
 
„Ezek a kísérletek jól mutatják, hogyan lehet dolgozni a drónokkal nehéz, elérhetetlen területeken is, ahol a hagyományos járművek és helikopterek sem alkalmazhatók” – mondta el Margaret Mckinnon, az Upper Snowy Network vezetője.
 
 
Fotó: xagaustralia.com.au
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.