2023. 06. 06. - 09:00

Mesterséges intelligencia – Valóban emberi az új Phoenix robot

Mesterséges intelligencia – Valóban emberi az új Phoenix robot

Phoenix néven rukkolt elő egy új humanoiddal a Sanctuary AI vállalat – állítólag ez az első emberszerű intelligenciával rendelkező robot.

Vadonatúj humanoid robotot mutatott be a kanadai Sanctuary AI cég, melyet a „világ első emberszerű intelligenciájával rendelkező általános célú robotjaként (GPR)” jellemeznek.
 
A Phoenix néhány, igen lenyűgöző korábbi munkán és ügyes, már kipróbált megközelítésen alapul.
 
Bár a humanoid forma nem a leghatékonyabb egy hasznos robot számára, kiváló kialakítás azonban egy olyan robotnak, amelyet úgy terveztek, hogy átvehesse a lehető legtöbb emberi feladatot.
 
Mivel a modern világ főként egy bizonyos magasságú, kétlábú lények számára készült, amelyek ötujjas kezekkel és szembefordítható hüvelykujjakkal rendelkeznek, a Tesla, az OpenAI, a Figure és mások GPR robotjai is ilyen formát kapnak. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Új humanoid munkásrobot érkezett
 
Mesterséges intelligencia – Valóban emberi az új Phoenix robot
Mesterséges intelligencia – Valóban emberi az új Phoenix robot
 
A Sanctuary AI nem kevés tapasztalattal rendelkezik a humanoid robot-felsőtesttel kapcsolatban. 2023 márciusában egy hetes kísérletre vitte általános célú robotját a Canadian Tire Corporation egyik üzletébe, s állítása szerint a bot megfelelően működött: 110 kiskereskedelemmel kapcsolatos feladatot végzett el, beleértve a komissiózást, csomagolást, tisztítást, címkézést, hajtogatást és még sok egyebet. Olvasd el: Az alkalmazkodó robot az új kategória
 
Rugalmassága kulcsfontosságú, ugyanis ennek a humanoid robotnak mindent tudnia kell, amire emberi munkás képes.
 
A robotok minden feladatot telejelenléten keresztül tanulnak meg. Vagyis, egy virtuális valóság (VR) fejhallgatót viselő emberi kezelő hozzá van kötve egy mozgásrögzítő berendezéshez, s látja, mit lát a robot a kamerarendszerein keresztül, illetve érzi is, mit „érez” a szenzorain keresztül. A kezelő tevékenységei irányítják a robotot, míg a robot mesterséges intelligencia-rendszerei figyelnek, éreznek és tanulnak.
 
A mesterséges intelligencia azonosítja a mozgásmintákat, s elkezdi felépíteni a feladathoz kapcsolódó műveletek repertoárját. Majd egy bizonyos ponton készen áll arra, hogy önállóan átvegye az adott feladatot.
 
A Sanctuary AI szerint a Carbon platform lehetővé teszi a Phoenix robot számára, hogy úgy gondolkozzon és cselekedjen, illetve úgy végezze el a feladatokat, akár az ember - kiegészítve azzal, hogy tervező és célkereső a magatartása.
 
Egyelőre egy valamit nem tud a humanoid: gyalogolni. Vannak lábai, de a Sanctuary egy kerekes platformra állította fel, s jelenleg elégedettnek tűnik ezzel a megoldással - minden bizonnyal addig, amíg egy másik cég ki nem talál egy megfelelő sétáló algoritmust, amelyet be lehet szerezni.
 
Munkavállalói értékét azonban „nem a lábai határozzák meg” – fogalmazott a vállalat.
 
 
L.A.
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.