2023. 03. 23. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Valósággá válnak az agykontrollált robotok

Mesterséges intelligencia - Valósággá válnak az agykontrollált robotok

Bioszenzoros technológiát fejlesztettek ki a kutatók, amely lehetővé teszi a robotok gondolatvezérléssel működtetését.

Az elmével kontrollált robotok valósággá válnak: a Sydney-i Műszaki Egyetem (UTS) kutatói kifejlesztettek egy bioszenzoros technológiát, ami lehetővé teszi robotok és gépek működtetését, kizárólag gondolatvezérléssel.
 
A fejlett agy-számítógép interfészt Chin-Teng Lin kiváló professzor és Francesca Iacopi professzor fejlesztette ki, az UTS Mérnöki és Informatikai Karának munkatársai, együttműködve az Ausztrál Hadsereg és Védelmi Innovációs Központtal.
 
A védelmi alkalmazások mellett a technológia jelentős potenciállal rendelkezik olyan területeken, mint a fejlett gyártás, a repülés és az egészségügy – például megoldja a fogyatékkal élők számára, hogy a kerekesszéket irányítsák vagy a protéziseiket kezeljék.
 
„A kihangosító, hangmentes technológia a laboratóriumi beállításokon kívül bármikor és bárhol működik. Feleslegessé teszi az olyan felületeket, mint a konzolok, billentyűzetek, érintőképernyők és a kézmozdulat-felismerés” - mondta Iacopi professzor. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Emberi agysejteken működnek majd a jövő számítógépei?
 
Mesterséges intelligencia - Valósággá válnak az agykontrollált robotok
Mesterséges intelligencia - Valósággá válnak az agykontrollált robotok
 
Hozzátette: élvonalbeli grafén és szilícium felhasználásával sikerült legyőzniük a korrózióval, a tartóssággal és a bőrrel való érintkezéssel szembeni ellenállással kapcsolatos problémákat. Kifejlesztették a hordható száraz érzékelőket.
 
A technológiát felvázoló új tanulmány nemrég jelent meg az ACS Applied Nano Materials folyóiratban. Eszerint az egyetemen kifejlesztett grafén érzékelők igencsak vezetőképesek, könnyen alkalmazhatók és robusztusak.
 
A hatszögletű mintázattal ellátott érzékelők a fejbőr hátsó része felett helyezkednek el, hogy észleljék a látókéregből származó agyhullámokat. Az érzékelők ellenállnak a zord körülményeknek, így szélsőséges működési környezetekben is használhatók. Olvasd el: A mikrochipeken levő emberi sejtek a mesterséges intelligencia határait feszegetik
 
A felhasználó fejre szerelt, kiterjesztett valóság-objektívet visel, amely fehéren villogó négyzeteket jelenít meg. Egy adott négyzetre koncentrálva a kezelő agyhullámait felveszi a bioszenzor és dekóder parancsokká alakítja át a jelet.
 
A technológiát az ausztrál hadsereg mutatta be a közelmúltban: a katonák egy Ghost Robotics négylábú robotot működtettek az agy-gép interfész segítségével. A készülék akár 94 százalékos pontossággal lehetővé tette a robotkutya kihangosított irányítását.
 
„Technológiánk 2 másodperc alatt legalább kilenc parancsot ad ki. Ez azt jelenti, hogy kilenc különböző parancsunk van és a kezelő kiválaszthat egyet a kilenc közül, ezen az időn belül - mondta Lin professzor. - Azt is megvizsgáltuk, miként csökkenthetjük minimálisra a testből és a környezetből származó zajt, hogy tisztább jelet kapjunk a kezelő agyától” - mondta.
 
A kutatók szerint a technológia a tudományos közösséget, az ipart és a kormányt is érdekelni fogja – abban bíznak, továbbra is fejlődést mutathatnak majd fel az agy-számítógép interfész rendszerek terén.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.